Kim Džong Il posetio Kinu

Vođa Severne Koreje Kim Džong Il poručio je u razgovoru sa kineskim predsednikom Hu Đintaom da ostaje posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.08.2010.

17:02

Default images

Kineski i severnokorejski državni mediji potvrdili su da je severnokorejski lider posetio Peking.

"Severna Koreja nije promenila stav u vezi sa svojom podrškom denuklearizaciji Korejskog poluostrva i ne želi da vidi tenzije na poluostrvu", prenela je kineska državna televizija CCTV izjavu Kim Džong Ila.

Severnokorejski lider se "nada da će održavati blisku komunikaciju i saradnju sa Kinom u promovisanju skorog vraćanja pregovorima šest strana (o nuklearnom programu Pjongjanga) i smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu", prenela je agencija Rojters.

Održavanje mira i stabilnosti u Koreji je "težnja svih", a pregovori o nukelarnim ambicijama Severne Koreje bi trebalo "ponovo početi što je pre moguće", poručio je Kim Džong Il.

"Stalno jačanje prijateljstva kroz generacije je važno pitanje u odbrani mira i bezbednosti u severoistočnoj Aziji i ostatku sveta", rekao je on, prema izveštaju severnokorejske državne novinske agencije KCNA.

Severna Koreja i Kina zvanično su potvrdile tek pošto se severnokorejski lider vratio u domovinu da se Kim u petak sastao sa Huom u gradu Čangčun na severoistoku zemlje.

U izveštaju CCTV navodi se da je Kim posetio Đilin, Čangčun i Harbin. Kina je jedina velika država koja podržava Pjongjang, koji je izolovan iz međunarodne zajednice zbog svog programa za nuklearno naoružanje, naveo je Rojters.

Kim (68) retko napušta zemlju, a u posetu Kini je otišao drugi put ove godine. Mediji su spekulisali da je Kim ovog puta sa sobom poveo najmlađeg sina Kim Džong Una, koga mnogi vide kao njegovog naslednika na čelu države, kojom ova dinastija vlada već 60 godina.

U izveštajima kineskih i severnokorejskih medija se ne pominje poseta Kimovog sina.

Pjongjang je prekinuo šestostrane pregovore sa Južnom Korejom, SAD, Japanom, Rusijom i Kinom, posle međunarodne osude zbog izvođenja nuklearne probe i testiranja raketa dugog dometa, prošle godine.

Vraćanje pregovorima dovedeno je u pitanje posle potapanja južnokorejskog broda u martu, kada je nastradalo 46 mornara, za šta Seul optužuje Pjongjang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: