REKOM: Formirati komisiju za žrtve

Koalicija nevladinih organizacija poziva na formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.08.2010.

17:04

Default images

NVO su pozvale javnost u regionu da podrži osnivanje REKOM-a, kako bi se rasvetlila sudbina nestalih.

U saopštenju te Koalicije navodi se da bi mandat budućeg REKOM-a trebalo da bude da utvrdi činjenice o svim ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u ratovima od 1991. do 2001. godine na teritoriji nekadašnje SFRJ.

"Rasvetljavanje sudbine nestalih je njen prioritet", ističe se u saopštenju.

Prema ovogodišnjim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i dalje se traga za ukupno 14.790 ljudi na prostoru bivše SFRJ: u Bosni i Hercegovini se kao nestalo vodi 10.512 osoba, u Hrvatskoj 2.436, a na Kosovu 1.842.

"Nestale osobe su za veći deo javnosti puke brojke. Samo za porodice žrtava one su ljudska bića sa imenom i prezimenom. Slučajevi manipulisanja podacima u političke svrhe i sporost u rešavanju pitanja nestalih nehumani su i prema žrtvama i prema njihovim porodicama", ocenjuje se u saopštenju Koalicije za REKOM.

Dodaje se da bi institucije država nastalih raspadom SFRJ trebalo da se zajednički angažuju na rasvetljavanju okolnosti nestanaka svih žrtava, otkrivanju lokacija na kojima su skriveni njihovi posmrtni ostaci, kažnjavanju odgovornih za zločine i restituciji oštećenih.

Inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta je 2006. godine, a prošlog proleća formirana je i Koalicija za REKOM, koju čine nevladine organizacije, udruženja žrtava i pojedinci koji se zalažu za formiranje te komisije.

Kako je ranije saopšteno, do 1. juna 2011. godine ova koalicija će vlastima u regionu predati peticiju sa milion potpisa građana sa prostora bivše SFRJ, koji podržavaju osnivanje REKOM-a. Vlastima će tada biti uručen i model buduće komisije, sa zahtevom da ona bude formirana na regionalnom nivou.

Josipović podržava REKOM

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović podržao je, u razgovoru sa delegacijom Koalicije za osnivanje REKOM-a, ideju osnivanja ove komisije.

Josipović je istakao važnost jasnog razgraničenja mandata REKOM-a i nadležnosti postojećih državnih tela.

U saopštenju se navodi da je Josipović izrazio ličnu spremnost da u budućnosti sarađuje sa zagovaračima Koalicije za REKOM i da doprinese ostvarenju ove inicijative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: