Rezolucija u dogovoru sa EU i SAD?

Vlast neće povući rezoluciju koju je predala UN, ali je spremna da je menja i verovatno će biti obavljene konsultacije sa Briselom i Vašingtonom, piše "Blic”.

Izvor: Blic

Subota, 28.08.2010.

00:12

Default images

Razmatra se opcija promena teksta amandmanima.

"Spremni smo da menjamo rezoluciju, ali bez prelazaka poznatih crvenih linija“, kaže izvor "Blica“ iz vrha vlasti.

"Kompromis bi mogao biti pronađen u izbacivanju dela uvodne rečenice da je „jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja spora”.

Poruka nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea da je status Kosova završena priča nije ostavila ni najmanju dilemu da će, ukoliko Beograd to ne prihvati, Nemačka ometati svako dalje napredovanje Srbije ka EU.

To je uticalo da vrh vlasti pokuša agilnije da dođe do dogovora sa SAD i EU.

"Mi nećemo povući rezoluciju, a neće biti ni kontrarezolucije, koliko je zasad poznato. Najrealnija opcija je da će doći do amandmana tokom samog procesa debate u Generalnoj skupštini i da će amandmanima biti promenjeni delovi naše rezolucije koji najviše smetaju zemljama kvinte. Tom opcijom niko ne bi bio sasvim nezadovoljan jer bi Srbija dobila izglasavanje rezolucije, a u amandmanima ne bi bile konstatacije koje su nama neprihvatljive i koje eksplicitno priznaju nezavisnost Kosova ili direktno pozivaju Beograd i Prištinu na pregovore jer to ne bi dozvolile zemlje koje nisu priznale Kosovo“, objašnjava mogući način promene Nikola Jovanović, urednik "Izazova evropskih integracija”, inače dobro obavešten o opcijama o kojima razmišlja državni vrh Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: