Počinje nabavka udžbenika

Beograd -- Besplatni udžbenici ove godine za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole, a u Beogradu i za petake.

Izvor: B92
Podeli

Ove školske godine Ministarstvo prosvete obezbediće besplatne udžbenike učenicima 1. i 2. razreda osnovnih škola na teritoriji cele Srbije.

Školske knjige od gradske vlasti dobiće i beogradski petaci, dok će roditelji učenika ostalih razreda izdvajati za knjige i do 10 000 dinara.

Nakon mnogo godina, ovo je prvi put da ispred knjižara Zavoda za izdavanje udžbenika nema redova.

Razlog za to je što su zakonom sada svi izdavači izjednačeni pa su u kompletima knjiga koje biraju nastavnici i profesori izdanja različitih izdavača.

Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike kaže da je većina udžbenika spremna, jedino se kasni sa knjigama za osmake koji od ove godine rade po novom programu.

“Preko 50 naslova koje je Zavod pripremio će se pojaviti od 25. (avgusta) u maloprodaji. Oni svakoga dana stižu u naš magacin, tako da nema problema ni za učenike 8. razreda. Nedelju dana pred početak školske godine čekaće ih u svim našim maloprodajnim objektima”, poručuje Jelena Ivanović.

Roditelji koji plaćaju udžbenike imaće prilično velike troškove. Za đake nižih razreda treba izdvojiti oko 5.000, dok za više razrede i srednjoškolce osnovne knjige koštaju i do 10.000 dinara:

“Za naše uslove, naš standard, jako skupo.”

“Boga mi nije baš, nego se snalazimo od prijatelja pa menjamo posle.”

“Još plus gde je tu i ranac, ako treba i pernica, i ovo, i ono…”

Dodatni problem predstavlja i izbor knjiga. Zbog toga što procedura odobravanja udžbenika predugo traje, događa se da ni nastavnici, ni roditelji, ni pred sam početak školske godine ne znaju da li će sve knjige biti odobrene.

Direktor beogradske Osnovne škole "Nadežda Petrović" Zoran Đorđević kaže da je kašnjenje u odobravanju knjiga veliki problem.

“Mnoge knjige nisu bile odobrene na vreme, odnosno nisu bile odobrene tamo u februaru kada počinje pretplata. Kako mi da se opredelimo za knjige kada ne znamo ni koje će biti odobrene? To je jako veliki problem”, ocenjuje on.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić objašnjava da je do kašnjenja u odobravanju udžbenika došlo jer se čekao Zakon o užbenicima.

“Sve ono što je stiglo do određene sednice koju smo mi imali u junu mesecu, te udžbenike ćemo za ovu godinu odobriti, ali sve će biti završeno do oktobra zbog čitave procedure posle usvajanja zakona, tako da ćemo sledeće godine sve te udžbenike uvrstiti i jednostavno neće niko biti od izdavača oštećen”, navodi on.

Kako saznajemo u Ministarstvu, đaci treba školama da vrate knjige trajnog karaktera, ali i knjige iz muzičkog i likovnog bez obzira na to da li su u njima pisali ili nisu.

Info

strana 1 od 895 idi na stranu