I Darko Šarić deo afere "Hipo"?

Darko Šarić preko "Hipo Alpe Adria" banke oprao sto miliona evra, prenose austrijski mediji. Ivica Dačić sutra sa austrijskim ministrom o "Hipo" banci.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

16:28

Default images

Ministar policije Srbije Ivica Dačić najavio je da će sa kolegama iz Austrije razgovarati o njihovim saznanjima o navodnim finansijskim malverzacijama u Srbiji.

Podsetimo, u Austriji je pre 12 dana uhapšen nekadašnji čelnik “Hipo Alpe Adria” banke Volfgang Kutlerer, koji se tereti za proneveru velike svote novca.

U međuvremenu se afera “Hipo” kao domine, iz Austrije raširila ka zemljama bivše Jugoslavije.

Tako austrijska štampa danas piše da je narko-diler Darko Šarić oprao stotinu miliona evra preko kredita uzetih u “Hipo banci” za izgradnju stanova u naselju Belvil.

Iako se austrijski dnevnik "Esterajh" poziva na istragu srpskih vlasti, B92 nije uspeo da dobije odgovor da li se u Srbiji vodi istraga povodom afere "Hipo", koja je u Hrvatskoj dovela i do najviših državnih funkcionera.

Prema pisanju austrijskog dnevnika “Esterajh”, koji se poziva na istragu srpskih vlasti, narko-diler Darko Šarić je preko ofšor kompanija uložio stotinu miliona evra kod “Hipo” banke, u prvom redu u Lihtenštajnu.

Šariću su navodno odobrena dva kredita - 81,56 miliona evra u “Hipo” banci u Holandiji i 17,9 miliona evra u filijali “Hipo Internešenel”.

Krediti su se navodno slili na račun preduzeća “Blok 67 Asošiejts”, koje je bilo zaduženo za izgradnju naselja Belvil, piše list, dodajući da srpski istražni organi raspolažu svom dokumentacijom o tim kreditima.

Prema pisanju dnevnika, Šarić je brzo prestao da otplaćuje kredite i banka je dug interno namirila od ranije uplaćenih sto miliona, čime je novac koji je najverovatnije kriminalnog porekla praktično opran.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić nije mogao da potvrdi ove informacije, ali je rekao da će se već sutra u Austriji raspitati o tome.

Austrijska policija i tužilaštvo ispituju poslove bivšeg predsednika Upravnog odbora "Hipo Alpe Adria" banke Volfganga Kulterera, koji je osumnjičen za pranje novca kroz fiktivne kredite i rizične kredite odobravane u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Afera “Hipo” se zahuktala u Hrvatskoj

Istraga u Hrvatskoj, gde je plasirana čak polovina kredita "Hipo" banke, već se zahuktala i vodi do bivših funkcionera, tajkuna i kriminalaca, kaže novinar "Jutarnjeg lista" Gordan Malić.

Nelegalni poslovi “Hipo banke” u Srbiji se, za sada, ne pominju ni u hrvatskoj ni u austrijskoj istrazi.

"Pominjale su se neke poslovne aktivnosti. Postoje neki zajednički komitenti poput vašeg tajkuna Petra Matića, koji je veliki investitor nekretnina u Srbiji, ali odnedavno investitor nekretnina i u Hrvatskoj", navodi Malić.

“Međutim, ne govori se ni o kakvoj kriminalnoj pozadini tih poslova. Da li je to čisto ili ne - to ne znam, ali to se do sada nije istraživalo“, kaže on.

Malić dodaje i da istraga u Hrvatskoj za sada ukazuje na to da su nelegalni poslovi uglavnom završavani preko centrale banke u Klagenfurtu i to ličnim kontaktima.

“Ako je nešto dogovoreno u Zagrebu, to bi blagoslovio Klagenfurt, a ono što je dogovoreno u Klagenfurtu, to Zagreb nije ni znao”, objašnava on.

“Komunikacija vrha uprave banke u Klagenfurtu i političkog vrha u Hrvatskoj, pogotovo u poslednjih pet-šest godina je bila, kako bih rekao, idealna. Komunicirali su i Štridinger i Kulterer, kao članovi uprave, sa našim političarima i sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom, i sa bivšim ministrom financija Ivanom Šukerom”, navodi Malić.

"Hipo" u Srbiji posluje po zakonu

Predsednik Izvršnog odbora "Hipo Alpe Adrija" banke Beograd Vladimir Čupić ranije je demantovao medijske navode da je ta banka isplaćivala i naplaćivala provizije prilikom prodaje stanova u naselju Belvil.

U Narodnoj banci Srbije nam je rečeno da “Hipo Alpe Adria” banka Beograd posluje u skladu sa propisima i da je pod kontinuiranim nadzorom centralne banke.

Prema poslednjim raspoloživim podacima za drugi kvartal 2010, “Hipo” banka u Srbiji je visoko solventna i visoko likvidna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: