Postupak za propuste u Ministarstvu

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuće postupak protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava radi utvrđivanja propusta u izboru nacionalnih saveta.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

00:44

Default images

Janković je rekao da su ga o uočenim propustima obavestili poverenik za informacije od javnog značaja i poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

O nameri da pokrene postupak, Janković je informisao ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića.

Greške resora za ljudska i manjinska prava otkrile su i kritikovale tri nezavisne institucije koje štite prava građana. Pitanje odogovornosti Čiplića na sednici Vlade se, međutim, još ne pominje iako bi ministarstvo na čijem je čelu upravo trebalo da brine o pravima građana o koje se, međutim, ogrešilo.

Ko postavlja granice u kojima se politička odgovornost meri podnošenjem ostavke ili smenom? Glavni i odgovorni urednik lista "Danas“ Zoran Panović u razgovoru za B92 podseća da to nije manir nijednog političara u Srbiji.

Gledajući na period od 5. oktobra 2000. naovamo, Panović kao problem vidi i to što su na ključnim mestima ljudi iza kojih ne stoje neki veći lični i profesionalni rezultati, a koji su postavljeni kao "izbor iz katastrofalne stranačke strukture“.

"Tu se ponašaju kao da su tu od... To je jedna tendencija u svim vladama i onda se često pitamo zašto nemamo ljude sa većim integritetom i moralnim i stručnim i političkim u tim vladama. Sama činjenica da im pomeneš mogućnost ostavke, i to ne da pomeneš reda radi, već posle nekog ozbiljnog propusta, oni to doživljavaju kao jedno nekorektno pitanje i čak jednu vrstu lične uvrede“, kaže Panović.

Panović objašnjava i u čemu vidi uzroke takvog odnosa.

"Država postaje sve više elegantnija i u tom smislu neka demokratizacija društva ostaje puko slovo na papiru. Te demokratizacije ima na nekim opštim mestima kao što su normalan izborni proces, nema po medijima gebelsovske propagande kao nekada, ali elegancija države je ostala i to je taj problem koji se kod nas teško može rešiti. Nema niko svest da može da traje par mandata i stranke su nam takve, mi živimo u nekoj vrsti jednopartijskog sistema sa više partija“, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: