Kalinić u pritvoru do kraja istrage

Sretko Kalinić, koji je jutros izručen Srbiji, biće u pritvoru Specijalnog suda do završetka istrage, a zatim prebačen u Zabelu.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

17:12

Default images

Član zemunskog kriminalnog klana Sretko Kalinić boraviće u Okružnom zatvoru u Beogradu do završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima.

Sretko Kalinić je prebačen iz Zagreba u Beograd, avionom Vlade Srbije noćas oko dva sata posle ponoći, a ekstradiciju iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije.

Glavni egzekutor zemunskog klana Sretko Kalinić će narednih 40 godina provesti u zatvoru Zabela u Požarevcu, gde neće moći da komunicira ni sa jednim od zatvorenika.

On će u Zabelu biti prebačen po završetku istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima.

Do okončanja te istrage njega će u Okružnom zatvoru u Beogradu čuvati pripadnici Žandarmerije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen očekuje da će iskaz Kalinića pomoći u rasvetljavanju nerazrešenih slučajeva ubistava.

"Sigurno da će baciti novo svetlo na kriminalne događaje početkom 2000. godine. Mislim da konkretno pričamo o sedam ili osam ubistava koji još uvek nisu rasvetljeni", kaže Homen.

"Naravno da postoje obaveštajni i policijski podaci, ali to mora da se materijalizuje i kroz konkretne dokaze, a u tom smislu on će sigurno biti i dragocen svedok i naravno on nije sam učestvovao u tim ubistvima i sigurno da će doći i do podizanja optužnice protiv određenog novog broja lica koji do sada nisu obuhvaćeni", očekuje on.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je proces ekstradicije Sretka Kalinića iz Zagreba do Beograda izvršen "besprekorno, perfektno i apsolutno bezbedno", u saradnji hrvatske i srpske policije. A opširnije o izručenju Kalinića možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Kalinić sada ima rok od šest meseci da uputi zahtev Specijalnom sudu za ponavljanje postupaka u kojima je osuđen u odsustvu - na 30 godina za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića i 40 godina za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik zemunskog klana, kaže za B92 portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

"On bi mogao da traži da mu se te dve kazne spajaju, da se izrekne jedinstvena kazna, s tim što po našem zakonu najveća moguća kazna i u slučaju spajanja kazni, je 40 godina", objašnjava ona.

"On ima i zakonsku mogućnost da u određenom zakonskom roku zatraži da se ponovi suđenje u odnosu na njega zbog toga što mu je suđeno u odstutnosti. Po pravilu, sud takve zahteve usvaja i ukoliko bi se to dogodilo, u odnosu na njega ta suđenja bi počela iznova zato što sud ne bi ulazio u pravosnažnost presude u odnosu na sve druge osuđene", kaže Maja Kovačević.

"U tom ponovljenom suđenju, eventualnom, samo bi se proveravala uloga Sretka Kalinića u svim tim događajima o kojima je već doneta presuda", navodi ona.

Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

Kalinić je, navodno, većinu svojih ubistava počinio kalašnjikovom. Njegovo ime se vezuje i za likvidaciju Cvetka Simića Preletača, čije je raskomadano telo pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun.

Kalinić je posle više od sedam godina bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna, posle teškog ranjavanja u obračunu sa drugim odbeglim "zemuncem" Milošem Simovićem, koji je nekoliko dana kasnije uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: