Štampa: "Hipo" oprao Šarićev novac

Austrijska "Hipo Alpe Adrija" banka, koja je pod istragom zbog zloupotreba, oprala je stotinu miliona evra narko-dilera Darka Šarića, piše austrijski Esterajh.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

08:52

Default images

List piše, pozivajući se na istragu srpskih vlasti, da je Šarić preko ofšor kompanija uložio sto miliona evra na račune "Hipo banke", prvenstveno u Lihtenštajnu.

Uporedo sa tim, filijale u Holandiji, odobrile su od 2007. do 2009. dva kredita od sto miliona evra na račun preduzeća "Blok 67 asošiejts", zaduženo za izgradnju naselja Belvil na Novom Beogradu.

Prema pisanju austrijskog dnevnika, otplata kredita je vrlo brzo prestala, od oba je vraćeno samo osam i po miliona evra, a banka je dug interno namirila iz sume od stotinu miliona, koju je Darko Šarić ranije uplatio.

Istražitelji smatraju da je to moguće u načelu, ako je sa time bilo upoznato rukovodstvo "Hipo Alpe Adrija" banke.

A nekadašnji šef "Hipo Alpe Adria" banke Tilo Berlin, koji je upravljao ovom ustanovom u vreme kada je vlasnik bila nemačka "Bajern LB", izjavio je da ne poznaje Darka Šarića.

"Esterajhu" je Berlin rekao da ne može da odgovori na pitanja u vezi sa ovim slučajem zbog bankarske tajne, ali je naveo da mu Šarić nije poznat.

Berlin je bio šef "Hipo" banke od 2007. do 2009, u doba kada je vlasnik bila nemačka banka, a posle perioda za koji se vezuje velika pronevera novca, pre svega, pranje para iz Hrvatske, pod tadašnjim šefom Upravnog odbora Volfgangom Kultererom, koji je u istražnom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: