Pas najpre udaren, pa obezglavljen

Urađena obdukcija psa kome je odsečena glava u selu pored Zaječara. Policija traga za počiniocima ovog drastičnog slučaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

07:26

Default images

Pas mešanac koji je pronađen obezglavljen u selu Rgotina kod Zaječara najverovatnije je prvo udaren tupim predmetom u glavu, a potom mu je i odsečena glava, pokazala je obdukcija.

U Policijskoj upravi Zaječar kažu da postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom delu ubijanja i zlostavljanja životinja, kao i da policija traga za počiniocima.

Obezglavljeni pas mešanac u selu Rgotina kod Zaječara, ubijen je 48 sati pre nego što ga je pronašla Slađana Krstić , pokazali su rezultati obdukcije koja je obavljena na institutu za veterinu u Zaječaru.

Epizotiolog na inistitutu za veterninu u Zaječaru Milijana Nešković izjavila je da je pas najverovatnije udaren tupim predmetom, a da mu je potom odsečena glava.

Obdukcijom je utvrđeno da pas nije imao povrede na drugim delovima tela, da je bio dobro uhranjen, ali da nije čipovan niti vakcinisan protiv besnila.

"Ono što na životinji dominira je da je ona dekapitovana u predelu drugog vratnog pršljena. Smatramo da je dekapitacija izvršena primenom oštrog sečiva. Pored toga smatramo da je, najverovatnije, dekapitaciji životinje prethodio udarac u glavu, primenom tupe mehaničke sile. To smo zaključili na osnovu izgleda rubova rane gde je izvršena dekapitacija”, rekla je Neškovićeva.

Kako nezvanično saznajemo, meštani sela Rgotina nisu bili blagonakloni prema Slađani Krstić koja je osim o postradalom psu, u svom dvorištu, brinula o još 15-ak lutalica. Međutim, stanovnici ovog sela nerado su danas govorili o tome.

Krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca najvaljuju i iz udruženja za zaštitu životinja u Zaječaru.

Burne reakcije na monstruozno ubistvo psa

Ubistvo psa u Zaječaru izazvalo je burne reakcije udruženja za zaštitu životinja, ali i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Uprava za veterinu podigla je krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica.

Ko je na monstruozan način ubio psa lutalicu Miška i da li će ovaj zločin nad životinjama ostati samo jedan u nizu nerešenih? Obudkcija ne može da da odgovor na pitanje ko je ubica psa, a tužilaštvo ne može da pokrene postupak dok policija ne pronađe ubicu.

Dakle, sve je u rukama policije, koja sada sprovdi istragu ne samo po krivičnoj prijavi žene koja je čuvala psa, već i Uprave za veterinu.

Direktor Uprave za veterinu, Zoran Mićović, zgrožen je zločinom u Rgotini.

“Ovakvo bezumno jedno ubijanje životinje je neverovatno, mi kao Uprava podneli smo izveštaj protiv NN lica i insistiraćemo, kao Uprava, dokle je došlo sa tim procesom”, kaže on.

Maksimalna kazna za zlostavljanje životnja po krivičnom zakonu je dve godine zatvora. Mićović smatra da je visina kazne odgovarajuća, ali da je problem što se zakon ne primenjuje.

“Uprava nema tačan podatak koliko je do sada ljudi kažnjeno. Znam da je bio kažnjen vlasnik psa koji je bačen u Ćupriji u Veliku Moravu, zato što se sam nakačio na Jutjub pa smo to mogli da procesuiramo. Ali je vrlo bitno da građani učestvuju u otkrivanju počinilaca“, poručuje Mićović.

Kad ljudski život ne vredi, šta očekivati za ljubimce

O zlostavljanju i mučenju životinja dugo se ćutalo. Ipak pisanje i izveštavanje o takvim zločinima dobar je način da se podgine svest građana, smatra direktorka Inistututa za kriminološka i sociološka istraživanja Leposava Kron.

“Ovaj poslednji slučaj sa psom kojem je odrubljena glava, dakle pas koji je pre toga lišen života, pa mu je dodatno odrubljena glava – to je ekstremni sadizam. Naprosto, to iživljavanje je znak nekog ozbiljnog psihološkog poremećaja”, ocenjuje ona.

“Mi živimo u vreme kada ljudski život u Srbiji i u Beogradu ne vredi baš mnogo, pa šta onda možemo da očekujemo kada je u pitanju život kućnih ljubimaca”, upozorava Leposava Kron.

Ona kaže da ubistvo psa u Zaječaru dokaz da su nasilje i sadizam postali svakodnevica naših života.

Na monstruozno ubistvo psa reagovala su brojna udruženja za zaštitu životinja. Društvo za zaštitu životinja u Zaječaru, koje planira da podnese krivičnu prijavu, podseća da su prethodne prijave ostale bez odjeka.

Tako se ni dan danas ne zna ko je pre oko godinu dana u zaječarskom naselju Kotlujevac otrovao više pasa od kojih su mnogi bili vezani u dvorištima, a ni istraga u slučaju odsecanja šapa psu Mili nije daleko odmakla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: