Psu odsečena glava

Slađana Krstić iz sela Rgotina kod Zaječara pronašla je u dvorištu komšija izmasakrirano telo svog psa bez glave, o kojem je proteklih godinu dana brinula.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

16:08

Default images

Na mesto događaja izašla je policija, kriminalistički tehničari i veterinarska inspekcija koja je naložila obdukciju tela psa.

Posle slučaja keruše Mile, u Srbiji se dogodio novi još drastičniji oblik brutalnog iživljavanja nad životinjama.

Kako je za B92 rekao načelnik policijske uprave Ivica Ivanović, podaci sa uviđaja i iz obavljenih razgovora kao i rezultati obdukcije koja bi danas trebalo da bude obavljena u Veterinarskom institutu biće dostavljeni istražnom sudiji koji će tada odlučiti o daljim koracima u istrazi i kvalifikaciji krivičnog dela.

Načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Mićović očekuje rezultate obdukcije u toku prepodneva.

"Odmah nakon prijavljivanja incidenta veterinarska inspekcija je reagovala i napravila zapisnik. Kad se radi o teškom delu ugrožavanja životinja podnosi se krivična prijava protiv NN lica i sav materijal koji je pronađen se sumiraju, pravi se zapisnik i na osnovu toga se pomaže istražnim organima“, kaže Mićović.

On dodaje da prema novom zakonu ovo predstavlja teško krivično delo.

"Uprava za veterinu će reagovati uvek u ovakvim slučajevima, i nećemo dozvoliti da ovakve stvari ostanu nekažnjene i podnećemo prijavu protiv NN lica za krivično delo", kaže Mićović.

Inače, Slađana Krstić je osim o ubijenom psu brinula o još 15 napuštenih pasa u dvorištu, zbog čega, kako kaže, meštani Rgotine prema njoj nisu prijateljski raspoloženi. Slađanin komšija Miroslav Budić koji se zajedno sa njom brinuo o psu kaže da psa nije video poslednja dva dana, ali da nije mogao ni da pretpostavi da mu se ovako nešto jezivo dogodilo

Azra Prodanović, veterinarski inspektor, kaže da ovako nešto nikada nije videla.

Predsednik Udruženja za zaštitu životinja SOS Animals, reditelj Goran Paskaljević, smatra da bez efikasnih akcija policije i sudstva, sadizam nad životinjama neće stati.

"Zakon predviđa kazne koje mogu biti i do dve godine zatvora, ali do sada je samo dva puta neko odgovarao po tom zakonu. Imamo zakon, ali tužbe se završavaju u nekim fiokama. To ohrabruje sadiste da se iživljavaju, a ovo što se dogodilo je zaista strahotno", kaže Paskaljević.

Reagovalo je i Društvo za zaštitu životinja iz Zaječara, koje je najavilo da će zbog ovog slučaja podneti prijavu kriminalističkoj policiji, ali da su dosadašnje prijave bile bez ođeka. Pre oko godinu dana, u zaječarskom naselju "Kotlujevac", neko je otrovao nekoliko pasa, čak i onih koji su bili na lancima u dvorištima, ali se ni do danas nije saznalo ko je počinio taj zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: