Šećerov: Obustava isporuke mleka

Beograd -- Predstavnik Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka u Srbiji Uroš Šećerov kaže da ostaje na snazi njihova odluka o obustavi isporuka sirovog mleka od nedelje.

Izvor: B92
Podeli

Šećerov je istakao da je to zato što od proizvođača do sada nije dobijen "nikakav signal" o povećanju cena.

U ovom udruženju, koje isporučuje oko 400.000 litara mleka dnevno, večeras će zaključiti da li će u nedelju i zaista obustaviti isporuke mleka.

S druge strane, 22 velika proizvođača i jedan manji, osnovali su novo Udruženje proizvođača mleka Srbije.

Oni takođe imaju svoje zahteve ali kažu da neće u nedelju obustaviti isporuke mleka.

Problemi u mlekarskoj industriji postoje već pet godina, ali niko se nije dovoljno zainteresovao da ih reši, pa su proizvođači odlučili da sami predlože platformu za razvoj stabilne i održive agrarne politike.

“Mi nismo deo onih proizvođača i trenutne kampanje koja se zalaže za prosipanje mleka i proteste po putevima jer ne mislimo da je to način. Problem je suviše dubok i dugotrajan da bi ga rešilo tako nešto ili puko podizanje cene od dva dinara”, rekao je Ljubiša Jovanović iz BD Agro.

Individualni proizvođači traže 32 dinara za litar mleka, a dobili su 28,5.

U Udruženju kažu da ni 55 dinara nije dovoljno. Od premije za mleko mnogo je potrebnija sistemska podrška države, kako bi se mleko iz Srbije našlo i na svetskom tržištu.

“Odgovorno vam tvrdim, jer imamo komplente analize, novca ima sasvim dovoljno kako u ministarstvima, tako i u budžetu da se u određenoj meri uvede sistem podrške da bi se proizvodnja mleka u RS učinila konkurentnom”, izjavio je Saša Vitošević iz Velvet farma.

Predstavnici udruženja proizvođača mleka u narednih nekoliko nedelja izaći će sa jasnim zahtevima pred ministarstva poljoprivrede, ekonomije, finansija i trgovine.

Posle pregovora s državom planiraju i pregovore sa prerađivačima, pa će tako biti uključeni svi koji učestvuju u proizvodnom lancu.

strana 1 od 894 idi na stranu