Koliko zarađuju stranke u Srbiji

Beograd -- Prema finansijskim izveštajima stranaka do kojih je došao "Blic“, 2009. su sa gubitkom poslovali SPS, JS, DSS i DHSS. Najveći dobitak zabeležili radikali.

Izvor: Blic
Podeli

Finansijski izveštaji političkih partija za 2009. godinu prešli su pod kontrolu Agencije za borbu protiv korupcije.

Sagovornici "Blica“ saglasni su da to predstavlja napredak u borbi protiv korupcije, ali kažu da nema govora o pravoj kontroli partijskih finansija sve do donošenja novog zakona o finansiranju političkih partija.

Marko Blagojević iz Cesida kaže za da 2008. i 2009. godine nisu uporedive zbog parlamentarnih izbora koji su održani pre dve godine. Kako objašnjava, do 2009. godine sve partije su imale neuporedivo veće rashode nego u bilo kojoj drugoj neizbornoj godini.

"Nije lako napraviti komparativnu analizu zato što je bila drugačija struktura partijskih aktivnosti. Ali, kod SRS je stvar relativno jasna: 2008. bila je izborna godina u kojoj je SRS do septembra bila celovita. Od kraja 2008. ona to više nije, ali je zadržala sve pare. S druge strane, naprednjaci ne nastupaju u parlamentu kao SNS, nego kao grupa "Napred, Srbijo“, koja je i dalje deo SRS, jer na izborima nisu izabrani kao poslanici SNS. Kao takva, SNS ne dobija novac iz budžeta, već sav novac uzima SRS, sada daleko manja, ali sa istom količinom para koju je imala i ranije“, kaže Blagojević.

Većina registrovanih stranaka predala je finansijske izveštaje, ali je uočljivo da neki nedostaju, kao što su izveštaji LSV i SVM.

"Jedan od nedostataka zakona jeste to što protiv onih stranaka koje nisu predale izveštaje teško može da se pokrene prekršajni postupak, jer nije propisan rok za predaju“, kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija“.

strana 1 od 894 idi na stranu