Šoškić: Sa MMF-om teško ali uspešno

Guverner NBS Dejan Šoškić kaže da predstojeći pregovori, povodom pete revizije kreditnog aranžmana sa MMF-om, neće biti laki, ali da će se uspešno završiti.

Izvor: B92

Nedelja, 15.08.2010.

12:02

Default images

On je rekao da smatra da će predstojeći pregovori biti "podjednako ozbiljni kao i svi prethodni“.

"Verujem, međutim, da će biti uspešni i da vlada preduzima korake u dobrom pravcu, pre svega po pitanju pripreme jednog kvalitetnog zakona o fiskalnoj odgovornosti", kazao je Šoškić.

Guverner je rekao da je uveren da će taj zakon, koji između ostalog predviđa formiranje fiskalnog saveta kao nadzornog tela, u velikoj meri doprineti da se trošenje novca u Srbiji stavi pod viši nivo kontrole i "da se obezbedi ono što je vrlo važno - da Srbija troši u okvirima granica bruto domaćeg proizvoda koji stvara".

Šoškić je ocenio da je, ako postoji volja nadležnih državnih organa, realno da se budžetski deficit Srbije u potpunosti stavi pod kontrolu i da se u narednim godinama snižava tako da bude čak i ispod onog nivoa koji se zahteva za pristupanje Evropskoj monetarnoj uniji.

"To je pre svega vezano, s jedne strane, za potencijal rasta nacionalne ekonomije i stepen naplate svih poreza koje treba naplatiti u nekoj zemlji, i s druge strane za kontrolu troškova", naveo je on.

Guverner je podsetio da MMF ima čitav niz potencijalnih aranžmana koje može sprovoditi sa pojedinim zemljama, ističući da je jedna vrsta nadzora i kontrole, koje ta međunarodna finansijska institucija pruža u pogledu makroekonomskih performansi zemalja sa kojima ima aranžmane, korisna za Srbiju.

"Omogućiće nam da lakše donesemo, možda, neke mere koje nisu naročito popularne, ali je važno da se donesu, radi nas samih. Ne radi MMF-a ili nekog drugog eksternog faktora, nego da mi sami dođemo u poziciju da trošimo manje nego što stvaramo, da ne zadužujemo svoju decu, ili da trošimo ono što su stvorili naši roditelji", kazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, MMF bi trebalo da pomogne Srbiji da ojača svoju privredu, "poveća zaposlenost i blagostanje svojih građana, bez kontinuirane potrebe za zaduživanjem ili nekakvim stend-baj aranžmanima, ili nekim drugim aranžmanima tog tipa".

Upitan da li će posao centralne banke biti teži posle isteka aranžmana sa MMF-om u aprilu iduće godine, Šoškić je istakao "da u svakoj demokratskoj zemlji koja ima političke cikluse, postoji rizik da u vreme predizbornih kampanja, u vreme davanja obećanja biračima, odgovorno trošenje novca poreskih obveznika bude relativizirano",

"To nije dobro. Ja verujem da će NBS u svakom slučaju ukazivati javnosti, ukoliko se takve stvari budu dešavale", naveo je on.

Govoreći o uticaju kreditnog rejtinga Srbije na ekonomska kretanja, Šoškić je objasnio da taj rejting određuje premiju rizika, odnosno cenu finansiranja u zemlji, i to kako za državu u celini, tako i za svako pravno lice, pa, i za fizička lica koja se zadužuju u Srbiji prema domaćem bankarskom sektoru ili prema inostranim finansijerima.

"Riziko premija nije ništa drugo nego deo kamatne stope koji služi da kompenzuje potencijalne gubitke investitora prema bilo kome. Prema državi, prema preduzeću, ili prema pojedincu", kazao je Šoškić.

Taj kreditni rizik, koji stoji u osnovi kreditnog rejtinga zemlje, jeste nešto što se teško menja, ali to nije "nemoguća misija" za bilo koju zemlju, ukazao je on.

Srbija mora, da bi popravila svoj kreditni rejting, redovno da izmiruje obaveze, da kontroliše nivo svog budžetskog deficita i da pokušava da ga smanji, rekao je guverner.

"Treće je da obezbedimo kontrolu nivoa javnog duga, i četvrto je da postoji izvesna kontrola i privatnih dugova, dakle, da i privatni dugovi ne narastu do nivoa koji može da unese eventualnu nestabilnost u finansijski sistem zemlje", kazao je Šoškić.

"Put ka tome, pored ostalog, je i ono što se sada trenutno nalazi na dnevnom redu i ovih pregovora sa MMF-om, a to je zakon o fiskalnoj odgovornosti", dodao je on.

Šoškić je napomenuo da su mnoge zemlje bile u situaciji da proglase neku vrstu nesposobnosti izmirivanja prema inostranstvu.

"Jedanput, kada dođete na crnu listu investicione javnosti, onog trenutka kada se obori nivo poverenja u vas kao zemlju, vama, de fakto, poskupljuje svaki oblik finansiranja u narednom periodu. Srbija to sebi neće i ne sme da dopusti", rekao je guverner.

U Ministarstvu finansija nisu zabrinuti zbog "minusa"

To što su budžetski prihodi manji za dva odsto od planiranih ne brine nadležne u Ministarstvu finansija.

Kažu da da taj minus nije dramatičan, i da nema razloga za zabrinutost.

"U prvih sedam meseci ostvaren je prihod kao i prošle godine, u odnosu na projektovane veličine, ima odstupanja od dva odsto. Imajući u vidu ritam punjenja budžeta verujemo da ćemo kraj godine završiti sa projektovanim deficitom. Minus od dva odsto, odstupanje nije dramatično i nema razloga za neku posebnu zabrinutost", kaže Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Jedna od važnijih tema razgovora sa MMF-om biće i usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, važan zbog veće kontrole trošenja budžetskih para.

Ono što je izvesno jeste i da će budžet za 2010 godinu biti revidiran. Premijer Mirko Cvetković rekao je da bi to moglo da se desi za dva meseca. A u kom pravcu će ta revizija ići, biće poznato posle pregovora sa MMF čija delegacija bi Beograd trebalo da napusti 31. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: