Požari širom Portugala

Lisabon -- 600 vatrogasaca bori se da ugasi oko 26 velikih požara, koji se, zbog jakog vetra, šire u tri odvojene oblasti u Portugalu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Požar u nacionalnom parku prirode Sera de Estrela, u centranom delu Portugalije, lokalizovan je, saopštila je Služba civilne zaštite.

Požar koji je u noći između utorak i srede izbio u parku uvršćenom u Evropsku mrežu rezervata biogenetike, gasi 260 vatrogasaca uz pomoć vatrogasnih aviona iz Španije.

Oko 250 vatrogasaca, 76 vatrogasnih kola i dva helikoptera anagažovano je u samom nacionalnom parku, dok u neposrednoj blizini još 180 vatrogasaca, uz pomoć šest aviona, gasi druge požare, prenela je američka novinska agencija Asošiejted pres.

Po prvoj proceni, požar je uništio 2.500 hektara parka.

Gore i dva požara u drugom nacionalnom paru Portugalije, Peneda-Geres, kraj granice sa Sspanijom, gde u gašenju učestvuje 280 vatrogasaca i vojnika.

Portugalske vlasti sumnjaju da su mnogi požari podmetnuti, a više od stotinu detektiva istražuje te slučajeve.

Policija je u petak uhapsila tri pastira zbog sumnje da su namerno izazvali požar. Time je broj uhapšenih ovog leta povećan na 15.

Požari u Portugalu uobičajena su pojava tokom leta, zbog čega je ove godine stavljeno u pripravnost 10.000 policajaca i 56 aviona za gašenje požara.

Po podacima Meteorološke službe, ovogodišnji avgust je u Portugaliji 5 stepeni Celzijusa topliji od 30-godišnjeg proseka.

Talas vreline bi trebalo da se završi u ponedeljak.

strana 1 od 894 idi na stranu