Rusija: Smiruju se požari

Situacija sa požarima u Rusiji se poboljšava, ali vatra ugrožava Federalni atomski centar, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

11:51

Default images

Požar koji se rasplamsao u republici Mordoviji, predstavlja opasnost za grad Sarov, oko 500 kilometara od Moskve, gde je smešten Federalni atomski centar.

"Požar koji se pre dva dana pojavio nakon udara munje u istočnom delu nacionalnog parka Mordovije, rasplamsao se i sada predstavlja određenu opasnost", saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

U Njižegarodskoj oblasti, gde je smešten Nuklearni atomski centar, već je besneo požar koji je pretio centru, i iz koga su, kako je bilo saopšteno, bile evakuisane sve radioaktivne materije. Prema navodima medija, požar je tada ušao na teritoriju centra tri kilometra, ali je ugašen.

Portparolka Ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova navela je da se u zemlji površina zahvaćena požarima smanjila za više od 15.000 hektara i da je broj ugašenih požara za 20 odsto veći nego broj onih koji su se pojavili u poslednja 24 sata.

Ona je navela da se površina zahvaćena požarima u Podmoskovlju smanjila za 26.000 hektara, ali nije navela kolika teritorija je i dalje obuhvaćena vatrom. Ministarstvo je juče saopštilo da u Podmoskovlju gori 126 hektara šuma i tresetišta.

Andrijanova je potvrdila da je situacija sa požarima i dalje složena u Mordoviji i susednoj Njižegarodskoj oblasti, gde je smešten Federalni nuklearni centar.

Podmoskovlje i Moskva su noćas bili zahvaćeni olujom i jakom kišom, što je pomoglo gašenju vatre, ali se zato ponovo osetio dim i gar, koji je došao do samog centra ruske prestonice.

Meteorolozi predviđaju da će se ekološka situacija ovog vikenda i u Moskvi i u Podmoskovlju pogoršati, zbog dima i smoga koje nosi vetar iz susednih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: