Napao Nemce jer je mislio da su gej

Kristijan Živanović iz Beograda je na Adi Ciganliji nožem ranio dvojicu Nemaca, jer su mu "delovali kao pripadnici gej populacije", piše "Blic".

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

00:16

Default images

List navodi da je Živanović priznao napad, ali je policajcima rekao da motiv nije bila pljačka, već da ga je nerviralo što su se Nemci ljubili i grlili na šetalištu.

Kristijan Živanović uhapšen je nekoliko sati pošto je na Adi Ciganliji nožem ubo nemačkog državljanina Dominika Milera (18), a njegovom sunarodniku, maloletnom P. R. naneo lakše povrede, saopštio je MUP.

Mladići su napadnuti na šetalištu u blizini kafića "Pipls“ Napadač, koji je uhapšen u svojoj kući u beogradskom naselju Žarkovo, na saslušanju u policiji rekao je da je mladiće napao jer su mu "delovali kao pripadnici gej populacije“.

"Nije se opirao hapšenju, a prilikom pretresa pronašli smo nož kojim je izvršen napad, kao i ukradene telefone, novac i zlatan lančić. Na saslušanju osumnjičeni je priznao napad, ali je rekao da motiv nije bila pljačka. Na naše iznenađenje, rekao je da ga je nerviralo to što su se nemački državljani ljubili i grlili na šetalištu“, kažu u beogradskoj policiji.

Miler je sa povredama grudnog koša zbrinut u Urgentnom centru, dok je P. R. nakon ukazane pomoći pušten kući.

Nasilje nije izmišljotina NVO

Gej lezbejski info centar osuđuje homofobični napad na nemačke mladiće, koji se desio na Adi Ciganliji, i zahteva najstrožiju kaznu.

Psihičko i fizičko maltretiranje pripadnika GLBT populacije u Srbiji su svakodnevni, ali oni retko kad bivaju prijavljeni policiji, jer većina pripadnika GLBT populacije krije svoju seksualnu orijentaciju i nema poverenja u policiju, naročito u manjim mestima u Srbiji, kaže se u saopštenju.

Nasilje nad GLBT populacijom nije izmišljotina nevladinih organizacija, već je ono sve prisutno i svakodnevno, zaustavimo ga, zaključuje se u saoptenju. Gej lezbejski info centar osuđuje homofobični napad na nemačke mladiće, koji se desio na Adi Ciganliji, i zahteva najstrožiju kaznu.

Gej strejt alijansa (GSA) najoštrije je osudila napad na nemačke državljane i zahteva od nadležnih da hitno ispitaju i rasvetle prave motive napada, kao i da ovaj slučaj pravovremeno procesuiraju i najstrožije kazne počinioca.

U saopštenju GSA izražava zadovoljstvo zbog brze reakcije policije, ali dodaje i da su posebno zabrinjavajuće informacije o tome da bi motiv napada mogao biti to što su uhapšenom žrtve "delovali kao pripadnici gej populacije".

GSA pita da li će za policiju i pravosudni sistem mogući motiv napada zasnovan na seksualnoj orijentaciji biti otežavajuća ili olakšavajuća okolnost.

Pri tome, GSA ukazuje na stepen homofobije, nekažnjivost napada i pretnji i dosadašnje nerešene slučajeve nasilja i diskriminacije nad GLBT osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

232 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: