Dogovor s proizvođačima mleka

Predstavnici Konzorcijuma proizvođača mleka su se dogovorili s ministrom poljoprivrede Sašom Draginom. I dalje su ostali zahtevi prema otkupljivačima.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.08.2010.

17:57

Default images

Proizvođači mleka i ministar poljoprivrede dogovorili su se da farmeri učestvuju u pisanju uredaba kojima se definišu subvencije i premije za proizvođače za iduću godinu.

Oni su dobili i uveravanje da se nije odustalo od formiranja nacionalne laboratorije za proveru kvaliteta mleka. Zahtev da se poveća otkupna cena mleka, koji je upućen mlekarama, i dalje stoji.

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se danas u Novom Sadu s ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredaba o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu.

Kako su novinarima saopštili predstavnik Konzorcijuma Uroš Šecćerov i ministar Dragin, na sastanku je dogovoreno i da Nacionalna laboratorija za proveru kvaliteta mleka počne da radi najkasnije do kraja 2010. godine.

Radom ove laboratorije će se razjasniti dileme kakvog kvaliteta je mleko koje se predaje mlekarama.

Proizvođači mleka nisu s Draginom razgovarali o zahtevu da otkupna cena sirovog mleka, bez PDV-a i subvencija, bude 32 evrocenta za litar, jer to nije u domenu Ministarstva poljoprivrede.

Današnji sastanak usledio je dan pošto su individualni proizvođači formirali konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama i zatražili hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da je počela isplata subvencija od 12.500 dinara po grlu, koje se isplaćuju po osnovu Uredbe o genetskom unapređenju stočarstva.

Ministarstvo je ubrzano počelo da isplaćuje premije za drugi kvartal, a od iduće godine subvencije će se vršiti po grlu, a ne po litri mleka.

Ministarstvo, kaže Dragin, podržava zahtev za povećanje otkupne cene mleka, ali navodi i da ispuinjenje tog zahteva ne zavisi od njih.

U Salfordu kažu da oni nisu bili ni pozvani na sastanak, ali i da je cena koju su ponudili proizvođačima, oko 28 evro centi po litri, najviše što u ovom trenutku mogu da plate.

Zahtevi Konzorcijuma

Uroš Šećerov iz Konzorcijuma proizvođača mleka rekao je da proizvođači mleka i dalje ostaju pri svom zahtevu da se poveća otkupna cena mleka i, ako mlekare ovaj zahtev ne ispune, proizvođači će, kako su najavili, 22. avgusta obustaviti isporuke mleka mlekarama.

Članice Konzorcijuma traže da se izmeni uredba Ministarstva poljoprivrede i propisani iznos subvencije po grlu stoke poveća na 20.000 dinara, kao i da se ona primenjuje i na fizička lica i na registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Konzorcijum je zatražio i da se poveća iznos premije po litru otkupljenog mleka sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara, a da se republičkim budžetom za 2011. godinu ona uskladi sa prosečnim iznosom premije za mleko u državama CEFTA regiona.

Konzorcijum čine proizvođači koji ukupno proizvode oko 200.000 litara mleka dnevno, a sačinjavaju ga fizička i pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji "Salforda", za koji je već dva puta Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da postoji monopol, a Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: