Rusija: Situacija se poboljšava

Moskva -- Rusijom i danas bukte požari, ali se situacija u poslednja 24 sata poboljšala, jer je površina polja i šuma obuhvaćenih plamenom smanjena skoro dva puta.

Izvor: Beta Svet
Podeli

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da gori 612 požara, na površini od 92 000 hektara, dok je juče vatrom bilo zahvaćeno 174.000 hektara.

Situacija je i dalje složena u Podmoskovlju, Rjazanskoj i Njižegarodskoj oblasti. U Podmoskovlju i dalje bukti 40 požara, na površini od skoro 220 hektara, pri čemu je za poslednja 24 sata ugašen 21.

Noćašnje kratkotrajne oluje i slab severni vetar doprineli su tome da se i vazduh u Moskvi pročisti posle dve nedelje. Miris dima skoro da se ne oseća, a vidljivost je skoro normalna.

Nadležne službe su saopštile da je sadržaj ugljen-monoksida u vazduhu u Moskvi 3,5 puta niži od dozvoljene koncentracije.

Meteorolozi predviđaju da slab severni vetar neće dozvoliti smogu da uđe u Moskvu još nekoliko narednih dana. Temperatura je i dalje visoka i prema prognozama dostići će 35 stepeni Celzijusa, a slične temperature meteorolozi predviđaju i narednih dana.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije, zajedno s vojskom, počelo je da poliva tresetna polja u okolini Moskve, pumpajući vodu iz reka.

Aktivirana je i avijacija u delovima gde nema gustog dima.

Saopšteno je da su snage Ministarstva uspele da se izbore sa požarima u Jaroslavskoj, Tverskoj, Penzenskoj oblasti i u republici Udmurtiji.

Navodi se da je potpuno stabilizovana situacija oko grada Snežinsk u Čeljabinskoj oblasti, gde se nalazi nuklearni centar.

U republici Mordoviji, međutim, okruženo vatrom našlo se 15 000 zatvorenika jednog zatvora. Ministarstvo tvrdi da nije neophodna evakuacija zatvorenika, jer nema opasnosti po njihove živote.

Lokalne vlasti saopštile su da je situacija oko zatvora krajnje opasna, jer se objekat nalazi u samoj šumi.

Po podacima Ministarstva za vanredne situacije, broj prirodnih požara udvostručio se na Dalekom istoku - sa sedam na dvanaest, a vatrom je zahvaćeno 17 hektara.

Šef ruskog centra za problem ekologije šuma Aleksandar Isajev danas je kazao da postoji mogućnost da se u slučaju požara šuma koje su zagađene černobiljskom radijacijom, zajedno s garom podigne i radioaktivna prašina, Ipak, po njegovim rečima, to ne predstavlja ozbiljnu opasnost.

strana 1 od 894 idi na stranu