Tadić za ukidanje duplih funkcija

Boris Tadić izjavio da je njegov stav da treba da se ide ka ukidanju duplih funkcija. Ukidanje bezviznog režima zbog ovog pitanja nerealno, kaže Drago Kos (SE).

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 10.08.2010.

07:13

Default images

On je rekao da nije realan strah da će nam zbog duplih funkcija EU ukinuti bezvizni režim i da time ne treba plašiti građane.

Tadić je rekao da je Srbija dobila podršku evropskih institucija za ukidanje duplih funkcija u najskorijem vremenu, odnosno do kraja mandata svih postojećih lokalnih administracija i pokrajinskog i republičkog parlamenta.

A predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je za "Blic" da bi "zbog prava na duple fotelje, koje je ozakonjeno u Skupštini, građani Srbije bi mogli da izgube pravo na beli šengen".

On je rekao da će Agencija početkom septembra predati Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti izmene Zakona kojima je ozakonjeno obavljanje više javnih funkcija. Istovremeno, Agencija će, prema njegovim rečima, tražiti i od međunarodnih organizacija da reaguju povodom kršenja Ustava.

"Ustav Srbije zabranjuje obavljanje funkcija u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti. Međunarodne organizacije kao što su Komisija Saveta Evrope za borbu protiv korupcije - GRECO, OEBS i Odeljenje UN za borbu protiv kriminala i korupcije, koje ćemo o ponašanju vlasti u Srbiji obavestiti, imaju mehanizme da je na to nateraju. Pogotovo što je borba protiv korupcije jedna od prioritetnih aktivnosti na koje smo se obavezali i prihvatili kao uslov za integracije sa EU", rekao je Čupić.

Agencija će, kako kaže, tražiti da Ustavni sud bude efikasan kao u martu kada je troje poslanika iz pokrajinske skupštine tražilo mišljenje o tome da li su u sukobu interesa.

On smatra da je slučaj sa duplim funkcijama "jasan", jer je u pitanju kršenje člana 6 i 101 Ustava i očekuje da će Ustavni sud biti za poštovanje Ustava, kao i u slučaju Zakona o informisanju.

"Ukidanje bezviznog režima sa EU teško zamislivo"

Predsednik Grupe država SE za borbu protiv korupcije (GREKO) Drago Kos izjavio je da "teško može da zamisli" da bi zbog amandmana na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije moglo da dođe do ponovnog uvođenja viza građanima Srbije.

Kos je za "Večernje novosti" rekao da bi do vraćanja viza eventualno moglo da dođe samo ako bi posle promene zakona "usledili takvi koraci koji bi nam pokazali da to što se sad desilo nije trenutno, već trajno stanje, da postoji namera da se situacija vrati u vreme pre donošenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije".

Komentarišući najave predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomira Čupića da bi zbog duplih funkcija poslanika i gradonačelnika naši građani mogli da izgube pravo na "beli šengen", jer se ne pridržavamo evropskih standarda na koje smo se obavezali, Kos je rekao da dupliranje tih funkcija može da se toleriše neko vreme zbog velikih praktičnih problema do kojih bi došlo u pojedinim organima vlasti ako bi funkcioneri sada morali da se odreknu fotelja.

"Ali, važno je da to ne traje predugo. Kolege iz Agencije obavestile su me da će predmet izneti pred Ustavni sud i verujem da će on doneti pravu odluku", naveo je Kos.

On je o Agenciji za borbu protiv korupcije, rekao de je "utisak više nego odličan, ona dobro radi i ima dobre uslove za rad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: