Propao referendum u Smederevu

Referendum, na kojem se odlučivalo da li će se u Smederevu graditi rafinerija nafte, propao je, pošto na birališta nije izašlo više od polovine upisanih birača.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 08.08.2010.

00:05

Default images

Na 78 biračkih mesta glasalo je samo 11,64 odsto građana, odnosno 11.337 glasača. izjavila je za B92 predsednica Referendumske komisije Vesna Kolarić.

U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta je trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan birač.

Zvanični rezultat biće saopšten u roku od 24 sata, a referendum bi mogao biti ponovljen za šest meseci.

Referendumski rezultat biće razmatran i na narednoj sednici Gradske skupštine koja bi, bez obzira na krajnji ishod izjašnjavanja građana, mogla da donese odluku šta dalje.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević objasnio je za B92 šta su sledeći koraci.

"Sada ostaje, da na prvoj sednici Skupštine grada, jednostavno se izjasnimo za izdavanje zemlje u zakup kada skupština bude verifikovala ugovor, onda može investitor da pristupi daljim koracima, a to je dobijanje građevinske dozvole i izgradnja rafinerije. Mogu da kažem da smo u kontaktu sa investitorom, prvo, da li je zainteresovan za dalju investiciju, da, pokazao je interesovanje, finansijsku spremnost, kao i to da je spreman da sačeka ishod referenduma i odluku skupštine koja bi trebalo da se desi najdalje u narednih mesec dana“, kaže on.

Američki konzorcijum “Komiko oil” u decembru 2008. sa gradom Smederevom potpisao je memorandum o razumevanju za gradnju rafinerije nafte, a zatim i jedini dostavio konkursnu dokumentaciju za zakup 113 hektara zemljišta po ceni od 4,25 miliona dolara.

Izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara, a planirano je da u njoj bude zaposleno oko 700 ljudi, dok bi na njenoj izgradnji radilo oko 2.000 radnika.

Ukoliko projekat propadne, "Komiko oil" pregovara o premeštaju gradnje u Kovin ili u Požarevac.

U Smederevu je na vlasti koalicija Demokratske stranke , Socijalističke partije Srbije, Pokreta za Smederevo, Nove Srbije , Smederevske demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka i Koalicija za bolje Smederevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: