Guča: Otklanjanje štete od oluje

Lučani, Gornji Milanovac -- Otklanjaju se posledice jučerašnjeg velikog nevremena koje je pogodilo opštine Gornji MIlanovac i Lučani, šteta se meri stotinama miliona dinara.

Izvor: B92
Podeli

Opštinske komisije izlaze na teren. U Guči se nadaju da će sve biti sanirano do početka Sabora trubača.

U selima u okolini Gornjeg Milanovca - Pranjani i Družetići, uništeni su povrtnjaci, voćnjaci i njive pod kukuruzom, a oluja je skidala i krovove sa zgrada.

Za poslednjih pola veka nije zabeleženo nevreme kakvo je u subotu oko 16 časova pogodilo Guču i širu teritoriju lučanske opštine, javlja dopisnik B92.

Sabor trubača neće biti doveden u pitanje, ali je zbog ogromnih šteta u tri elementarne nepogode, u pitanje dovedena opštinska kasa.

Olujno nevreme, koje je bilo praćeno gradom, pričinilo je ogromnu materijalnu štetu u Guči i na široj teritoriji opštine Lučani. Tragovi te stihije i hrpe leda bili su vidni i dva časa nakon što je oluja pogodila Guču.

Dok je grad pomlatio letinu i voće na poljoprivednim kultrama, u samoj varošici pojedina stabla drveća izvaljivana su iz korena. Nevreme je izazvalo i požar u prodavnici porodice Radulović.

"Štetu ćemo videti još, pošto sad nemamo tačno podatke. Preko miliona, milion i po je već sad", kaže Marko Radulović.

Olujni vetar nosio je pred sobom crepove i krovove, oštećivao automobile. Za samo nekoliko minuta nevreme je uništilo perionicu Predraga Marinovića.

"Jednostavno, naišao je tajfun u momentu, to je trajalo jedno deset minuta, sa olujnim gradom i vetrom i došlo je do podizanja krova. I evo vidite, tu su tri auta su bila pod perionicom, ali smo uspeli da izvučemo", kaže Predrag Marinović.

Predsednik Opštine Lučani Slobodan Jolović proglasio je vanredno stanje na delu teritorije opštine Lučani, zbog nevremena koje je pogodilo Guču i širu teritoriju ovog kraja u Zapadnoj Srbiji.

"Lično mislim da ćemo učiniti sve da u nedelji, koja je pred nama, otklonimo posledice, kako ne bi ugrozili i bilo čime doveli u pitanje održavanje ovo naše najveće manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva. Ali, svakako da ćemo imati velikih problema, mi kao lokalna samouprava, da obezbedimo sredstva, da otklonimo posledice ove, još jednom ponavljam, katastrofalne elementarne nepogode, koju meštani Guče ne pamte u poslednjih pola veka", kaže Jolović.

Inače, ovo je treće jako nevreme, koje je za kratko vreme pogodilo Opštinu Lučani. Lokalna vlast tako se suočila sa problemom nemogućnosti komletne sanacije posledica elementarnih nepogoda iz sopstvenih budžetskih sredstava, pa se nadaju da će država, pomoći ovom kraju.

Nevreme i u okolini Gornjeg Milanovca

Veliko nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom zahvatilo je juče oko 16 sati suvoborska sela Pranjani i Družetići kod Gornjeg Milanovca.

Grad veličine oraha padao je 20 minuta i uništio povrtnjake i njive pod kukuruzom.

Olujni vetar čupao je drveće i omlatio voćnjake pod šljivama i jabukama. Oluja je skidala krovove sa zgrada, a u varošici Pranjani pao je zid sa jedne poslovne zgrade.

Kako je izjavio dežurni u Elektrodistribuciji u Pranjanima Dragan Gavrović, oluja je polomila dva betonska stuba, a na stotine drvenih je izvaljeno.

Meštani tih sela zbog toga nemaju struju, a ostali su i bez telefonskih veza.

strana 1 od 894 idi na stranu