Nevreme blokiralo Kuršumliju

Olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom, koje je trajalo oko sat vremena, izazvalo je velike poplave, nestanak struje i blokiralo saobraćaj u Kuršumliji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.08.2010.

16:37

Default images

Nešto posle 14 časova, nezapamćeno nevreme - obilna kiša i grad zahvatili su taj grad.

Voda je poplavila kompletno romsko naselje, kao i naselje Veljkoviće, ali i druge važne objekte, poput autobuske stanice.

Voda je dostizala nivo viši od jednog metra, pa su građani pomagali žiteljima romskog naselja, u kome je poplavljeno dvadesetak kuća, da iz njih evakuišu decu.

Povređenih nije bilo, ali je na kućama pričinjena velika šteta.

U naselju Veljkoviće poplavljeno je desetak kuća. Voda je uništila namestaj, belu tehniku, namirnice, a u jednom od poplavljenih domaćinstava stradala je i živina.

Većina trafo-stanica na teritoriji opštine je potpuno potopljena, pokidane su žice na banderama u centru grada, oštećen je dalekovod pa struju nemaju i okolna sela.

Voda je poplavila autobusku stanicu i onemogućila polaske autobusa.

Saobraćaj je, zbog obilne vode, bio u prekidu na oba prilazna puta ovom gradu više od dva sata.

Grom je udario u kuću porodice Bešević i tom prikom načino veliku štetu.

Kuršumlija još nije dobila struju.

Novi Sad: Stradale grane i suncobrani

Olujno nevreme praćeno veoma jakim vetrom, pljuskom i ledom, pogodilo je večeras oko 17.30 sati Novi Sad i okolinu.

Vetar je kidao grane drveća i rušio suncobrane po kafićima, koji su padali na goste koji su sedeli u baštama.

Obilna kiša koja je pala prouzrokovala je i manje poplave na trotoarima, ulicama i u dvorištima kuća.

Nevreme je trajalo manje od pola sata.

Olujno nevreme i nad Sremskom Mitrovicom

Olujno nevreme, praćeno kišom i gradom, pogodilo je oko 17 sati Sremsku Mitrovicu, i pričinilo znatne štete gradu.

U nevremenu, koje je trajalo dvadesetak minuta, polomljeno je drveće u Gradskom parku, a u naselju Dekanske bašte vetar je, takođe, iščupao i polomio više stabala.

Provala oblaka je praćena gradom veličine lešnika, a ulicama grada je tekla bujica vode, koja se povukla ubrzo nakon prestanka padavina.

O eventualnim štetama pričinjenim stanovništvu grada i poljoprivrednicima, još nema izveštaja.

Jako nevreme pogodilo i gružanski kraj

Gružanski kraj je oko 17 sati zahvatilo jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom.

Najviše su stradala sela Lipovac, Vrađevšnica i Kamenica.

Predsednik Mesne zajednice u Lipovcu, Miodrag Nešović, rekao je da je grad veličine oraha, koji je padao 20 minuta, potpuno uništio povrtnjake i njive pod kukuruzom.

Olujni vetar čupao je stabla, a ovaj kraj ostao je i bez električne energije.

Izgorelo više strujomera od udara groma

Direktor pogona "Jug" Elektrodistribucije Niš Dragoslav Pavlović rekao je da je u niškom naselju Brzi brod izgorelo više strujomera u privatnim kućama usled, kako se pretpostavlja, udara groma.

"Komisija Elektrodistribucije je na terenu i utvrđuje uzroke i visinu pričinjene štete, a sa meštanima, čija su brojila oštećena, dogovoreno je da se struja ne priključuje kako bi se detaljno pregledale instalacije", rekao je Pavlović.

On je napomenuo da će štetu snositi Elektrodistribucija i da će brojila biti izmeštana na stubove van kuća da meštani ne bi više strahovali prilikom svake grmljavine.

Pavlović je napomenuo da su izgorela digitalna brojila koja je Elektrodistribucija nabavila 2006. i 2007. godine i da će se proveriti da li su sva brojila istog proizvođača.

Ovo nije prvi put da je grom izazvao paljevinu brojila.

Slična situacija zabeležena je prošle godine u istom niškom naselju, ali i u selu Pukovac kod Doljevca.

Grad oštetio voćnjake oko Topole i Aranđelovca

Kratko, ali snažno nevreme sa gradom koje je popodne zahvatilo više sela gornjomilanovačke, topolske i aranđelovačke opštine nanelo je znatnu štetu voćarima u Vinči, Blaznavi, Banji i drugim krajevima, poznatim po proizvodnji kvalitetnog voća, namenjenog za izvoz.

Iz protivgradnog centra na Bukulji, koji brani 19 opština u Šumadiji, dejstvovano je, prema rečima koordinatora Đorđa Korduma, sa 110 raketa, što nije bilo dovoljno da se zaštite voćnjaci, povrtnjaci i ostali usevi u tom delu Šumadije.

Posebno su voćari topolske opštine ogorčeni što država nije obezbedila dovoljan broj protivgradnih raketa, a manje količine, koje se sada koriste, ostale su iz prošlogodišnjih zaliha.

Oni su decenijama poznati kao najbolji proizvođači voća koje se plasira najvećim delom na rusko tržište, a izvesne količine na austrijsko i nemačko, a ove godine ih je grad već u dva navrata pogodio, kao i voćare u drugim krajevima tog dela Šumadije.

"Zbog toga su već tražili prijem kod nadležnih ministarstava, a svakako će to učiniti sada, jer oni žive od toga", rekao je poznati voćar iz Vinče i član kooperative "Domaćin", Slobodan Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: