Na pomolu i nestašica lekova?

Pad dinara se odražava i na tržište lekova - Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara kaže za "Danas" da pojedini uvozni preparati nestaju iz rafova.

Izvor: Danas

Petak, 06.08.2010.

00:11

Default images

Nestabilnost domaće valute razlog je i što uvoznici izbegavaju da nabavljaju veće količine lekova.

Ukoliko evro nastavi da jača, to će se gotovo izvesno odraziti na snabdevenost ne samo uvoznim, nego i lekovima domaćih proizvođača, koji u svom sastavu u značajnoj meri imaju uvozne komponente.

"Nestašica medikamenata sigurno će početi sredinom septembra, kada se građani vrate sa odmora. Veliki broj ljudi sada je na odmoru, a hronični bolesnici uglavnom su se snabdeli redovnom terapijom. Nabavka uvoznih lekova biće sve teža. Pri tom, lekovi uvezeni po jednoj ceni, prodaju se po toj ceni, iako je u međuvremenu kurs znatno promenjen", kaže Rajevac.

Cena domaćih medikamenata trebalo bi da prati inodomicilni prosek (cene lekova u referentnim zemljama, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji), ali i kurs evra.

Kada je reč o cenama medikamenata u okruženju, Rajevac kaže da „i dalje kaskamo za njima“. Veliki broj lekova na domaćem tržištu ne dostiže prosek cena u okruženju, ali su farmaceutske kuće sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovorile niže cene od onih (maksimalnih) koje je odobrila Vlada Srbije.

Cene medikamenata obračunavaju se po kursu od 99,65 dinara za jedan evro. Podsećamo, poslednji skok cena bio je pre oko četiri meseca, a tada su lekovi linearno poskupeli za više od sedam odsto, zbog usklađivanja sa kursom evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: