Ko (ne) ispunjava obećanja

Beograd -- Najveći broj obećanja srpskih političara koja su ostala neispunjena, prema ocenama sajta Istinomer, dao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: Danas
Podeli

Izjave predsednika Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića uglavnom su ocenjivane kao dosledne, piše list "Danas".

Sem doslednosti, određeni broj Tadićevih izjava označen je i kao neispunjena obećanja i neistinosti. Izjave srpskih političara na Istinomeru, inače, ocenjuju se po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenih obećanja.

Prema toj statistici, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ima podjednako ispunjenih i neispunjenih obećanja, dok je premijer Mirko Cvetković koliko dosledan toliko i nedosledan u svojim izjavama i delima.

Reči šefa diplomatije Vuka Jeremića, sem doslednosti, često su se uspostavile i kao neistinite.

Kada je reč o Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srpske napredne stranke, od svih ocenjenih izjava i postupaka najviše je ipak onih koji su se pokazali kao nedosledni.

Iako sajt Istinomer postoji tek devet meseci, urednik sajta Zvonko Ninkov ocenjuje da većina političara u Srbiji olako daje obećanja koja su nerealna i koja kasnije ne mogu da se ispune.

On dodaje da se zbog toga često Istinomer "crveni“ od negativnih ocena koje su date političarima, jer su u predizbornim kampanjama obećavali "kule i gradove“, a nisu uspeli da realizuju.

Kada je reč o izboru izjava za ocenjivanje, on napominje da se biraju tako da istovremeno budu i aktuelne i da podsete na stare izjave.

Prema njegovim rečima, jednako je važno da se upozore čitaoci da ono što funkcioneri govore nije uvek istina i da ne veruju "zdravo za gotovo“, kao što je važno i da se podseti šta su političari govorili u predizbornoj kampanji.

U svakom slučaju, Ninkov kaže da u izboru političara niko nije izuzet - prati se i vlast i opozicija, i državni vrh i lokalni funkcioneri, ali da su u fokusu svakako oni "koji svojim odlukama utiču na živote velikog broja ljudi“.

Drugi pišu

strana 1 od 68 idi na stranu