Uhapšen Tomislav Đorđević

Beograd -- Uhapšen bivši vlasnik Meridijan banke Tomislav Đorđević i još šest osoba. Sumnja se da su nelegalno stekli korist od 2,5 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli

Bivši vlasnik Meridijan banke, Tomislav Đorđević uhapšen je zbog malverzacija u poslovanju preduzeća Ribarsko gazdinstvo iz Beograda.

Policija je privela sedmočlanu grupu predvođenu 60-godišnjim Đorđevićem, osumnjičenu da su protivzakonito preprodavali imovinu Ribarskog gazdinstva iz Beograda, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i tako oštetili budžet za oko 2,5 miliona evra.

O sumnjivom poslovanju Tomislava Đorđevića, policiju je obavestila Agencija za privatizaciju, koja je kontrolisala poslovanje Ribarskog gazdinstva.

Kako saznaje B92, Đorđević je mimo ugovora sa Agencijom rasprodao oko 60 odsto kapitala tog preduzeća, nije plaćao rate pa je krajem decembra 2009. sa njim raskinut ugovor.

Direktor policije Milorad Veljović za B92 kaže da je osumnjičena grupa prodavala i iznajmljivala nekretnine “Ribarskog gazdinstva” ispod tržišne vrednosti, kako bi preduzeće otišlo u stečaj.

Sedmočlana grupa rasprodavala je kapital preduzeća tokom dve godine, a pored Đorđevića, uhapšena je i njegova ćerka Dubravka.

Uhapšena i Đorđevićeva ćerka

Đorđevićeva ćerka Dubravka je predsednica upravnog odbora “Ribarskog gazdinstva”, a privedene su i članice Upravnog odbora tog preduzeća Aleksandra Sedlar i Đurđa Prica.

Uhapšeni su i generalna direktorka “Ribarskog gazdinstva” Veselinka Popović i generalni direktor preduzeća “Rribarstvo” Duško Nikitović, kao i tehnički rukovodilac Gazdinstva Vojin Manasijević.

Pored biznisa sa ribom, Đorđević je, posle vlasništva u Meridijan banci, ušao i u posao sa hotelima.

Hotelijerski biznis, Đorđević je širio po celoj zemlji - vlasnik je hotela “Novi Sad”, a njegovo ime se dovodi u vezi sa incidentima oko prodaje hotela “Fontana” u Vrnjačkoj Banji 2007. godina.

Tada su mediji izveštavali da je obezbeđenje biznismena Tomislava Đorđevića i Jovana Pejčića prebilo člana Akcijskog fonda preduzeća "Fontana" Vladimira Nikolića.

“Sa njima je bio Tomislav Đorđević, jedan od ‘Fontaninih’ akcionara. On je pokazao rukom na mene, a njegovi ljudi, ošišani do glave i snažni, počeli su besomučno da me tuku. Bilo ih je šestorica. Udarali su me rukama i nogama po glavi i telu. Nekoliko minuta su me tukli, a onda su napustili kancelariju”, preneli su tada mediji Nikolićevu izjavu.

Đorđevic je pre nekoliko godina u Beogradu kupio i hotel “Prag”, ali je zbog nepoštovanja obaveza, početkom ove godine, Agencija za privatizaciju sa njim raskinula ugovor.

Ime bivšeg vlasnika Meridijan banke dovodi se u vezu i sa prodajom poljoprivrednog dobra “Njegoš” i u aferi “Agroživ”.

Advokati su tada ukazivali da je na ovom suđenju jedan deo veštačenja bio poveren Zavodu za sudska veštačenja, čiji je Đorđevic vlasnik, iako za veštačenjenje nije imao dozvolu i iako je u ovom procesu jedan od oštećenih - Meridijan banka, čiji je Đorđević bio vlasnik.

strana 1 od 17 idi na stranu