"Predlog rezolucije nije dobar"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, rekao je da Srbija treba da promeni strategiju prema kosovskom pitanju, kao tekst rezolucije koji je predat SB.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

21:06

Default images

Gostujući u našim vestima, Drašković je rekao i da Kosovo 10 godina nije u sastavu države Srbije i da naša država i oni koji je vode treba da prihvate realnost.

Predlog rezolucije koju je Srbija predala Savetu bezbednosti nije dobar i Srbiju može odvesti u konflikt sa Evropom i Amerikom što dugoročno može biti štetno po državu, smatra Vuk Drašković.

On tvrdi da bi uz sitne izmene predlog imao više smisla.

"Najkraće, bila bi dovoljna možda samo jedna rečenica. Generalna skupština UN poziva vlasti u Beogradu i Prištini da otpočnu pregovore o međusobnoj saradnji i suštinskoj zaštiti srpskog naroda i njegovog duhovnog nasleđa na Kosovu uz međunarodno posredovanje i međunarodne garancije. Mislim da bi ovako nešto podržali svi, i Evropa, i SAD, i Rusija, i Savet bezbednosti", rekao je Drašković.

Predsednik Srpskog pokreta obnove kaže da su ključne vrednosti o kojima Srbija mora da brine na Kosovu narod, i religijsko i duhovno nasleđe.

Ako izborimo međunarodne garancije za zaštitu ovih vrednosti, onda smo, prema Draškovićevim rečima, utvrdili ono što je zaista naše.

“Kosovo je bilo pokrajina u sastavu suverene države Srbije, ovo to već 10 godine nije. Država Srbija je Kumanovskim sporazumom i rezolucijom, Saveta bezbednosti zapravo bila prisiljena da se povuče sa Kosova. Naš ustav je okov za Srbiju, on se može menjati”.

B92: Kad može da počne da se menja?

"Evo sada pljušte naše zakletve u Briselu, Vašingtonu, Njujorku, da je Srbija okrenuta kompromisnom rešenju prihvatljivom za sve strane. To nije tačno. I svet zna da lažemo sebe i svet! Mi nudimo samo ono što piše u preambuli ustava, a to je da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije, ustav kaže da ispod ovoga ne mogu ići državni organi i mi smo vezani tim ustavon.”

“Osim toga, ustav nam je najveća prepreka ka evrointegracijama, ustav ne dozvoljava evroregije po Srbiji, evrouređenje u Srbiji, decentralizaciju vlasti, snažnu lokalnu samoupravu. Generalno, ustav je jedan dokument koji okiva Srbiju".

B92: Kad je realno promeniti te ograničavajuće stavke ustava?

“Mislim da treba da krenemo odmah. I mislim da ne može jedna iracionalna kosovska politika i zakletva iz preambule da žrtvuje Srbiju i da Srbiju ostavlja bez budućnosti".

Od nas niko ne traži da priznamo Kosovo kao suverenu državu, od nas se traži da priznamo realnost na Kosovu. Priznanje je u našem interesu. Ni Kina ne priznaje Tajvan, a savršeno funkcionišu, zapadna Nemačka nije priznavala istočnu, ali je sa njom sarađivala i pregovarala!"ž

Vuk Drašković smatra da sa promenom ustava treba početi odmah, jer iracionalna politika prema Kosovu i zakletva iz preambule ostavljaju, kako kaže, Srbiju bez budućnosti.

On podseća da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo kao suverenu državu, već da prizna realnost na Kosovu i da je to u interesu svih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: