Turske kompanije grade autoput

Turska kompanija Kolin trebalo bi da gradi 65 kilometara autoputa od Beograda do Ljiga, kaže ministarka Verica Kalanović.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Most

Kalanovićeva je za "Večernje novosti" kazala da su i kineske kompanije pokazale interesovanje za izgradnju autoputa od Požege prema južnom Jadranu, ali i za obilaznicu oko Beograda, od Bubanj potoka prema Pančevu, uključujući i novi most na Dunavu kod Vinče.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da će do 15. avgusta biti završeni glavni projekti saobraćajnice, na osnovu čega će biti utvrđena vrednost.

"Na osnovu toga, srpska strana definisaće s turskom kompanijom ugovor o izgradnji autoputa", kazala je ona i dodala da će se 85 odsto radova finansirati iz zajma koji će obezbediti Kolin, a 15 odsto iz NIP-a.

Kalanovićeva je navela da će kamata na kredit biti tri odsto godišnje, sa periodom otplate od najamanje 12 godina i istakla da je turska kompanija već počela pregovore sa bankama kako bi obezbedila finansiranje projekta.

Ministarka za NIP je podsetila da su Memorandumom o razumevanju koji je 12. jula potpisan u Beogradu, određeni okviri učešća domaćih građevinara i materijala u projektu od najmanje 45 odsto.

Trasa autoputa do Crne Gore ići će preko Peštera, navela je ona i dodala da su predstavnici turskog Kolina izrazili interesovanje i za deo od Požege do Boljara, ali je za to potrebno između 800 i 900 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost.

Trasa

Kalanovićeva je kazala i da je državna reviziona komisija donela odluku da trasa autoputa ka Crnoj Gori počne od Surčina, da se nastavlja levom obalom Save, da na desnu stranu prelazi mostom kod Obrenovca i da se nastavlja dalje prema Ubu.

Za izgradnju deonica na tom autoputu, kazala je Kalanovićeva, zainteresovane su i turske kompanije Makiol i Juksel, koje bi gradile sektor B autoputa Beograd - južni Jadran, odnosno deonice Ljig-Preljina i Preljina-Požega.

Kako je navela Kalanovićeva, reč je o istim uslovima kao sa kompanijom Kolin, odnosno o zajedničkom finansiranju i izgradnji.

"Prema stanju dokumentacije, ove dve deonice nisu tako spremne kao prethodna. Postoji idejni, ali nema glavnog projekta, niti je započeta eksproprijacija. U najpovoljnijim uslovima, 2011. bila bi godina u kojoj bi se potpisali ugovori i možda počela izgradnja", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu