Nominacije za baštinu UNESCO

Pet kulturnih dobara iz Srbije preliminarno uvršteni u kulturna dobra koja će biti nominovana za upis na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 01.08.2010.

12:05

Default images

To su Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pivnice i Smederevska tvrđava.

Preliminarna lista je usvojena tokom 34. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, u glavnom gradu Brazila, gde delegaciju Srbije predvodi ministar kulture Nebojša Bradić.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, za kulturna dobra koja su na preliminarnoj listi prikupljena je dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet i utvrdio.

Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi tzv nominacioni dosije.

Ministar Bradić je za vreme zasedanja Komiteta u Braziliji, kome prisustvuje više od 1.200 delegata, iskoristio priliku da predstavi spomenike Srbije koji su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine, kao i publikaciju "Svetska baština - Srbija", koja na reprezentativan način predstavlja domaće spomenike kulture.

"Predstavljanje naših kulturnih dobara sa liste UNESCO posebno je značajno u ovom trenutku, jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za period od 2011. do 2015", rekao je ministar Bradić.

Zasedanje Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, održava se u Braziliji od 25. jula do 3. avgusta.

Komitet je najprestižnije telo koje se bavi pitanjem zaštite kulturne i prirodne baštine od izuzetne univerzalne vrednosti.

Komitet čine Australija, Bahrein, Barbados, Brazil, Kambodža, Narodna Republika Kina, Egipat, Estonija, Etiopija, Francuska, Irak, Jordan, Mali, Meksiko, Nigerija, Rusija, Južna Afrika, Švedska, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: