Oduzeta penzija glumici Evi Ras

Poznata glumica i pisac Eva Ras ostala bez porodične penzije od 18 500 dinara zbog dodatnog rada.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.08.2010.

11:59

Default images

Eva Ras do skora je živela od veoma skromne porodične penzije koju je dobila posle smrti svog supruga Radomira Stevića Rasa, i od novca koji je zarađivala igrajući u predstavama ili od svog spisateljskog rada.

Ipak, zbog toga što želi da radi i zaradi da bi imala za najosnovnije životne potrebe, ostala je bez penzije.

Na kućnu adresu, 25. jula je glumici Evi Ras stigao koverat iz Socijalnog sa obaveštenjem da od 10. avgusta ne računa na porodičnu penziju od oko 18 500 dinara, jer zarađuje i mimo toga.

“I sad kao nemate prava da radite. Postoji li bolesna država koja zdravim građanima koji hoće da rade zabranjuje da rade? Hoće da prave nove narodne kuhinje, hoće da svi budemo socijalni problemi. Pa, zar moja država ne treba da se ponosi mnome što ja brinem o sebi?”, pita se poznata glumica.

Eva Ras objašnjava da od 1. januara ne radi za “Politiku”, i da u ovom trenutku ne radi nijedan honorarni posao niti ima ugovor o delu.

“Ja sam odmah otišla i odmah sam izvadila te papire i delovala sam tako agresivno, ja koja sam inače pitoma, da sam ja te papire dobila u roku od dva i po sata i odnela u socijalno da nekom tamo sudiji ne bi palo na pamet da meni nije stalo do toga da živim u Srbiji, koja je i moja zemlja i da ne dozvoljavam da nemam građanski status. Ako mi ukinu penziju, znači ja ne postojim”, kaže ona.

Eva Ras kaže da, iako penzioner, ne može da prestane da radi jer sa 18 500 dinara penzije ne može niko u Srbiji, pa ni ona, da živi.

U PIO Fondu za B92 je rečeno da pre ponedeljka bez uvida u predmet ne mogu zvanično da kažu šta se desilo s penzijom Eve Ras.

Kako nam je objašnjeno, jedan od razloga mogao bi da bude taj što glumica Eva Ras osim porodične penzije ima i dodatne prihode, odnosno radi.

Prema zakonu iz 2003. godine, porodična penzija se po automatizmu ukida ukoliko korisnik ima dodatne prihode, za koje poslodavac uplaćuje doprinos.

Kako nam je objašnjeno u PIO Fondu, penzija se ne ukida definitivno, već samo u periodu dok korisnik radi.

Nova Srbija: Politička odmazda

Nova Srbija osudila je oduzimanje porodične penzije Evi Ras i ocenila da se ne radi o pedantnoj primeni zakona već, kako se navodi u saopštenju, "političkoj osveti i nalogu nekog ostrašćenog režimlije".

"Oduzimanje penzije Evi Ras je politička odmazda prema toj svestranoj umetnici zbog javno izrečenih oštrih i tačnih kritika prema sadašnjem režimu u Srbiji, koji na taj način šalje jasnu poruku da svako ko ima kritički stav prema ovom nenarodnom režimu može očekivati neku vrstu osvete ili odmazde", navodi se u saopštenju NS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: