Održana Gej parada u Stokholmu

Stokholm -- Oko 35.000 ljudi, u najvećem broju u kostimima, prošetalo je ulicama Stokholma učestvujući u 12. gej paradi koja je ove godine organizovana na temu vlasti.

Izvor: Beta
Podeli

Cilj organizatora je bio da "ukažu na diskriminatorske strukture u društvu i dokažu da svi imaju moć da menjaju stvari".

Nešto više od mesec i po dana uoči parlamentarnih izbora u Švedskoj 19. septembra, današnjoj gej paradi prisustvovalo je i nekoliko visokih političkih zvaničnika.

"Ovo je značajna manifestacija za jačanje tolerancije. Želimo da Švedska bude moderna zemlja u kojoj je moguće izabrati kako i s kim želimo da živimo", izjavio je agenciji TT ministar finansija Anders Borg.

Šefica socijaldemokrata Mona Sahlin, koja je rekla da svake godine učestvuje na Gej paradi, ocenila je da je "fantastično videti kako su se stvari promenile u poslednjih deset godina".

Prerušeni u rimske imperatore, lutke Barbi, mornare ili u papu, učesnici defilea su plesali tokom šetnje do takozvanog "Vilidž prajda", gde se održava više koncerata.

Svet

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0

Najkrvaviji mesec u Avganistanu

Kabul, Vašington -- U Avganistanu je u julu poginulo 66 američkih vojnika, i to je najsmrtonosniji mesec za Amerikance u skoro desetogodišnjem ratu u toj azijskoj zemlji.

Svet subota 31.07. 12:41 Komentara: 9
strana 1 od 219 idi na stranu