"Pobednici da priznaju grešku"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da posebno ceni izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da "BiH vidi kao celovitu državu".

Izvor: Tanjug

Subota, 31.07.2010.

20:28

Default images

On je u intervjuu za mariborski dnevni list "Večer" rekao i da je najava Tadića da će, kada za to dođe vreme, posetiti Vukovar, važna.

Smatra da će time predsednik Srbije odati "počast žrtvama", ali i pokazati definitivno distanciranje od politike Slobodana Miloševića.

Josipović je pozvao na rešavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja među državama u regionu, prenela je agencija Hina.

Prema Josipovićevim rečima, da bi se premostile ideološke razlike iz Drugog svetskog rata, "pobednici treba da pokažu veličinu i priznaju učinjenu grešku".

"Činjenica je da su ratni pobednici nakon Drugog svetskog rata učinili nešto što nije trebalo učiniti. To je u nacionalni korpus unelo seme razdora. Želim da taj razdor većinski premostimo i to tako da postane jasno šta je pozitivno nasleđe, naime antifašizam i partizanski pokret", rekao je Josipović.

On je istakao da "pobednici treba da kažu da su učinili nešto pozitivno, ali i da su kasnije napravili i grešku kako bi i oni koji su umrli na suprotnoj strani mogli od svojih najmilijih dobiti cveće na grob".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: