"Onoga mi krsta" kao kritika gradu

Film “Onoga mi krsta”, koji je snimila grupa učenika Prve kragujevačke gimnazije, indirektna je kritika podizanja Đurđevdanskog krsta na ulazu u Kragujevac.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

12:24

Default images

Ovo je kritika toga što je novac potrošen na podizanje krsta u gradu koji nema koncertnu dvoranu, zatvorene bazene ili sigurnu kuću.

Grupa mladih film je snimila tokom Kragujevačkog maratona u okviru kreativnih radionica “Čuj, vidi, pokreni”, a njihovo šestominutno ostvarenje već dobija pohvale, ali i oštre kritike gledalaca na Jutjubu.

Desetak mladih, uglavnom maturanata Prve kragujevačke gimnazije, mobilnim telefonima su snimili i izmontirali film “Onoga mi krsta”.

Na Jutjubu već postiže zavidnu gledanost, uz brojne komentare, što autori nisu očekivali.

Ono što nedostaje Kragujevcu mladi su rekli kroz film, naglašavajući da grad ima tri krsta, a nijedan zatvoreni bazen, bioskop, sigurnu kuću ili koncertnu dvoranu.

Na filmu o potrebama grada koji nema bioskop radile su i dve maturantkinje koje su nedavno upisale FDU, odsek kamera.

Kažu da im je učešće u ovim radionicama mnogo pomoglo prilikom izbora fakulteta.

Ovi mladi ljudi svojim filmom “prstom su pokazali” u nedostatke koje Kragujevac ima, a mnogima se to nije dopalo pa su odmah želeli da ih stave u politički okvir.

Međutim, oni žele svoju kreativnost da pokažu kroz rad na filmu, osvajanjem medalja u plivanju ili nastupom pred publikom u koncetnoj dvorani.

Ovim filmom mladi Kragujevčani želeli su, kažu, da istaknu činjenicu kako se u gradu ne osluškuju dovoljno potrebe mladih kojima se ne daje dovoljno prostora za bavljenje kulturom i umetnošću.

Tako je, naglašavaju autori filma, i u ostalim gradovima Srbije.

Ispod pogledajte film mladih Kragujevčana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: