"Onoga mi krsta" kao kritika gradu

Beograd -- Film “Onoga mi krsta”, koji je snimila grupa učenika Prve kragujevačke gimnazije, indirektna je kritika podizanja Đurđevdanskog krsta na ulazu u Kragujevac.

Izvor: B92
Podeli

Ovo je kritika toga što je novac potrošen na podizanje krsta u gradu koji nema koncertnu dvoranu, zatvorene bazene ili sigurnu kuću.

Grupa mladih film je snimila tokom Kragujevačkog maratona u okviru kreativnih radionica “Čuj, vidi, pokreni”, a njihovo šestominutno ostvarenje već dobija pohvale, ali i oštre kritike gledalaca na Jutjubu.

Desetak mladih, uglavnom maturanata Prve kragujevačke gimnazije, mobilnim telefonima su snimili i izmontirali film “Onoga mi krsta”.

Na Jutjubu već postiže zavidnu gledanost, uz brojne komentare, što autori nisu očekivali.

Ono što nedostaje Kragujevcu mladi su rekli kroz film, naglašavajući da grad ima tri krsta, a nijedan zatvoreni bazen, bioskop, sigurnu kuću ili koncertnu dvoranu.

Na filmu o potrebama grada koji nema bioskop radile su i dve maturantkinje koje su nedavno upisale FDU, odsek kamera.

Kažu da im je učešće u ovim radionicama mnogo pomoglo prilikom izbora fakulteta.

Ovi mladi ljudi svojim filmom “prstom su pokazali” u nedostatke koje Kragujevac ima, a mnogima se to nije dopalo pa su odmah želeli da ih stave u politički okvir.

Međutim, oni žele svoju kreativnost da pokažu kroz rad na filmu, osvajanjem medalja u plivanju ili nastupom pred publikom u koncetnoj dvorani.

Ovim filmom mladi Kragujevčani želeli su, kažu, da istaknu činjenicu kako se u gradu ne osluškuju dovoljno potrebe mladih kojima se ne daje dovoljno prostora za bavljenje kulturom i umetnošću.

Tako je, naglašavaju autori filma, i u ostalim gradovima Srbije.

Ispod pogledajte film mladih Kragujevčana

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu