Tadić: Konsultovali smo EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rezolucija o Kosovu koju je Beograd predložio UN konstruktivan dokument, u skladu sa interesima EU.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

10:18

Default images

Tadić je rekao da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa "evropskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije.

Predsednik Srbije je naveo i da je tekstom zadovoljna kako Evropska komisija, tako i velika većina zemalja članica Evropske unije.

"Mi smo sa našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU", rekao je Tadić, navodeći da je Srbija ipak samostalno pisala rezoluciju, odnosno da nije bilo rada na zajedničkom tekstu.
Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Prema njegovim rečima, osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije koji je predala Generalnoj skupštini UN.

"Srbija nema nikakvu nameru, niti ima interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije, i mislim da ta naša zadnja linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice", rekao je Tadić.

Donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, prema njegovim rečima, neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje. Srbija, kako je rekao, svojim pristupom ne razgoreva strasti, već doprinosi mirnom i trezvenom rešenju kroz dijalog, u kojem sve strane treba da dobiju nešto, odnosno i da izgube ponešto. "Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj", poručio je Tadić.

On je objasnio da je Srbija, radeći na rezoluciji, poštovala proceduru dogovorenu sa Evropskom komisijom, ali da je sa podnošenjem teksta požurila kako je kosovski Albanci ne bi preduhitrili svojom rezolucijom.

"Došlo je do informacije da albanska strana ima nameru da preda svoju rezoluciju Generalnoj skupštini i mi nismo smeli da na sebe preuzmemo rizik da budemo drugi predlagači, jer ako se prva rezolucija izglasa, onda se o drugoj ne glasa, tako da nismo mogli da dopustimo sebi da naš tekst uopšte ne bude predmet rasprave", objasnio je Tadić.

Jeremić: Podržati rezoluciju Srbije

Ministar Vuk Jeremić je pozvao više od 120 država koje nisu priznale nezavisnost Kosova da podrže rezoluciju koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijma.

Posle emisara predsednika Tadića, i Jeremić je krenuo u zvanične posete kako bi obezbedio povoljne izglede Srbiji pred generalnu skupštinu UN-a.

"Posvećeni smo traženju kompromisnog rešenja za Kosovo i smatramo da se do njega može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore, a ne jednostranim koracima", kaže šef diplomatije Srbije.

Evropska unija podneće Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija svoj predlog rezolucije o Kosovu oko koje će pokušati da okupi svih 27 članica, saznaje B92.

Ujedno, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o poziciji Srbije nakon mišljenja MSP-a.
Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
Jeremić je ipak priznao da je Srbija u teškoj poziciji.

"Biće izuzetno teško pod novonastalim okolnostima ostvariti većinu u Generalnoj skupštini UN, ali učinićemo sve da to postignemo. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine", dodao je Jeremić.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Njujorku, da on, kada je reč o Kosovu, nastavlja da poziva sve strane da podrže konstruktivan dijalog.

Sjedinjene Američke Države smatraju lošim to što Srbija nije obavila ozbiljnije konsultacije pre podnošenja rezolucije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kako bi se sve zainteresovane strane saglasile oko teksta, rečeno je "Novostima" u američkoj ambasadi u Beogradu. Bivši ambasador u Sjedinjenim Državama Ivan Vujačić kaže za B92 da je pre podnošenja rezolucije Srbija ipak trebalo da obavi konsultacije sa Evropskom unijom, kao i da razvoj događaja nije dobar za Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je za "Novosti" da je zadovoljan povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde da je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"Budućnost je Evropska unija. Francuska, zemlja osnivač te unije, nastaviće da čini sve da bi se olakšao dijalog Srbije i Kosova i omogućilo dvema zemljama da napreduju ka njihovoj evropskoj budućnosti", kaže Kušner.

Stefanović: Ne želimo sukob sa EU

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je da se Srbija u procesu izrade sopstvene rezolucije, koju je podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), konsultovala sa svim značajnim međunarodnim faktorima, među kojima je i Evropska uniju, sa kojom ne želi da ulazi u konfrontaciju.
Ne želimo konfrontaciju sa EU, uverava Borko Stefanoviæ (FoNet)
Konsultacije su trajale, neke sugestije su prihvaćene i mi smo dobili podršku nekih zemalja EU, rekao je Stefanović i naveo da nijedna zemlja, pa ni Velika Britanija, ne može da govori u ime Unije.

Stefanović je poručio da EU nije "stavila indikaciju" Srbiji da nije zadovljna ili da postoji neki problem sa tekstom rezolucije koja je podneta.

"Ovaj tekst, koji je Srbija podnela, predstavlja dobru osnovu za što širu podršku i u EU, ali i među zemljama članicama UN", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija ni u kojem smislu ne želi, niti je želela, da ulazi u bilo kakve konfrontacije sa evropskim partnerima.

Ovaj tekst odražava realne potrebe i štiti nacionalne interese Srbije, ocenio je Stefanović i naveo da se Srbija rukovodila, prvenstveno, svojim interesom, uzimajući u obzir sugestije tokom konsultacija koje su obavljene u Briselu.

Ako imate tekst rezolucije, koji je proizvod dogovora i dogovaranja sa EU, mogu da kažem da ne očekujemo bilo kakav problem, ali očekujemo široku podršku u okviru Unije za ovaj tekst rezolucije, rekao je Stefanović.

Prema njegovoj oceni, tekst predloga rezolucije potvrđuje suštinu i ono što je ostalo nerešeno posle odluke Međunarodnog suda pravde i potvrđuje snagu i postojanost međunarodnih prinicipa.

Rezolucija poziva strane da razgovaraju o nerešenim pitanjima, pri čemu ta formulacija ostavlja dovoljno prostora da zaista počne dijalog o svim nerešenim pitanjima, smatra Stefanović.

Unija poštuje dinamiku evropskih integracija Srbije, koja je ponekad usporena zbog problema u samoj EU, kazao je Stefanović i naveo da to ne bi trebalo specifično vezivati za pitanje Kosova.

To je, kako smatra Stefanović, unutrašnje pitanje Srbije, koje Srbija pokušava da reši u najkraćem roku.

Činjenica je da unutar Unije nema saglasnosti o Kosovu, kao i da neke države članice ne dele stavove po tom pitanju sa Srbijom, ali to, rekao je Stefanović, ne može da bude povezano sa gledanjem cele EU na ovu situaciju.

"Mi smo zadovoljni što ovaj tekst odražava poklapanje sa interesima svih, pa i EU, sa ciljem da dobije što širu podršku na samom glasanju u Generalnoj skupštini UN", rekao je Stefanović.

To neće ni u kom slučaju biti jednostavno, napomenuo je Stefanović, "niti postoji bilo kakva garancija da će Srbija to glasanje dobiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: