Vukčević: Tvrdnje Ganića besmislene

Navodi Ganića da se iz dokaza koje je Srbija dostavila sudu u Londonu vidi da je bila umešana u rat u BiH su besmisleni, kaže tužilac Vukčević.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

17:11

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine će, posle konsultacija sa tužilaštvom u Londonu, početkom sledeće nedelje, odlučiti hoće li uložiti žalbu na odluku da Ganić ne bude izručen Srbiji.

U izjavi za B92, tužilac Vladimir Vukčević kaže da su Ganićevi navodi da su tokom rasprave predočeni dokazi koji potvrđuju umešanost Srbije u rat u Bosni - besmisleni.

Tužilac Vladimir Vukčević kaže da će u dogovoru sa kolegama u Londonu, sa kojim je, dodaje, imao dobru saradnju, odlučiti da li će se ići pred viši sud.

“Mi imamo tu video konferenciju, imamo dogovor, i nakon toga odlučujemo šta ćemo sa žalbom. Šta sad mi možemo dobiti sa žalbom, treba da se dogovorimo”, objašnjava on.

“Ja lično bih išao, ja bih se čisto principijelno žalio, da dokažemo da smo u pravu. Ja znam da mi na taj način ne možemo dobiti Ganića, ali u svakom slučaju mi nećemo stati u istraživanju zločina u Dobrovoljačkoj jer mi i dan-danas nismo odgovorili ko je kriv za smrt tih 46 mladića“, podseća srpski tužilac za ratne zločine.

Po povratku iz Londona, Vukčević negira navode o zloupotrebi britanskog pravosuđa

“U čemu je zloupotreba britanskog pravosuđa? Ja vas podsećam da smo mi kompletno to što imamo dostavili Houm servisu (Home service) koji je dostavio sertifikat. Bez toga ne bi bilo suđenja”, objašnjava on.

“Znači, onog momenta kad su oni dali sertifikat, više nema nikakve zloupotrebe pravosuđa. Znači, upravo da ne bi došlo do zloupotrebe pravosuđa, odobrava se, znači odobravaju se dokazi, to jest materijali na osnovu kojih mi tražimo izručenja određenih lica”, navodi Vukčević.

“Ali protivnička strana je uspela da dokaže da je naš zahtev politički motivisan, da su – imate u presudi – pokušani neki politički dogovori, ali to je sve rađeno iza mojih leđa. Za mene je relevantan pismeni izveštaj gospođe Snežane Malović, ministarke pravde, gde ona navodi da Vlada Srbije nema nikakve veze sa bilo kakvim političkim dogovorima“, kaže srpski tužilac.

Vukčević demantuje i tvrdnje Ejupa Ganića da se u dokumentima koje je u London nosila Srbija nalaze dokazi umešanosti Srbije u rat u Bosni.

“To je jedna obična budalaština. Lepo se u zahtevu vidi da je inkriminacija napad na kolonu JNA. To je jedna proizvoljnost, to je politička jedna izjava. I sve su njihove izjave političke izjave”, ocenjuje Vukčević.

“Vi možete da vidite tu su svedoci odbrane – ko su svedoci odbrane – to je jedan ceo lobi: Pedi Ešdaun, ovaj Šiling koji je takođe bio na vrlo istaknutom položaju u Bosni. Znači, to su ljudi koji nemaju veze sa događajima 2. i 3. maja, što je inače fokus Tužilaštva za ratne zločine, znači događaji gde je poginulo 40 i nešto ljudi“, kaže on.

Vukčević smatra da je sudija iz Vestminstera Timoti Vorkman, pogrešio odbacujući dokaze Srbije, pozivajući se na dve navodne istrage koje nisu završene optužnicom protiv Ganića.

Vukčević tvrdi da Haški tribunal nikada nije vodio istragu protiv Ganića, a da o ozbiljnosti istrage koju je u ime bosanskog pravosuđa vodio međunarodni istražitelj Filip Alkok govori činjenica da nikada nije ni pokušao da sasluša osumnjičenog. Alkok se u Londonu pojavio kao Ganićev svedok.

“Naravno da on ništa nije mogao da ponudi osim svog iskaza i nekih svojih opservacija u čitavoj stvari. On nije doneo naravno nijedan dokaz – kakav on materijalni dokaz može da da i da ima uopšte? Da nema neki zapisnik o uviđaju, neko balističko veštačenje? – Ništa nema”, kaže Vukčević.

“Čak je na pitanja da li ima nešto, pismeno odgovorio da nema ništa. Eto, takav je to svedok, ali eto, sud je njemu priznao da je to što govori relevantno. Što ja smatram da je to potpuno pogrešno”, navodi on.

Vukčević kaže da je i dalje moguće suditi Ejupu Ganiću u Srbiji. Proces u Londonu je pokrenut pošto iz Bosne nije odgovarano na više puta ponovljene zahteve srpskog tužilaštva da se omogući saslušavanje Ejupa Ganića.

Juče se oglasio i bosanski tužilac Milorad Barašin izjavom da Ganić ima status osumnjičenog za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: