Tadićev potpis na sporne izmene

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, rečeno je u predsednikovom kabinetu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.07.2010.

14:35

Default images

Izmene su usvojene uz amandman da svi koji su 1. januara bili na funkcijama odbornika, pokrajinskih ili republičkih poslanika - do kraja mandata ostanu na toj i bilo kojoj drugoj funkciji.

Prema novoj odredbi, koju je Skupština 28. jula usvojila, funkcioneri zatečeni na više funkcija 1. januara 2010. imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju.

Poslanici su usvojili amandman poslanika Vladana Batića kojim se omogućuje da funkcioner može da nastavlja obavljanje jedne javne funkcije, bilo da je odbornik, vojvođanski poslanik ili narodni poslanik.

Nakon utvrđivanja da li postoji sukob interesa, Agencija određuje rok, ne duži od 30 dana, u kojem je funkcioner dužan da prestane sa vršenjem nespojivih funkcija, navodi se u amandmanu.

Dodat je, međutim, stav po kome se od postupanja Agencije izuzimaju funkcioneri koji uz jednu javnu funkciju obavljaju i drugu na koju su izabrani neposredno od građana, kao i funkciju koju su zakonom i drugim propisom obavezni da vrše.

Sledeći korak - obraćanje Ustavnom sudu

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je u četvrtak predsednika Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji navodeći da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

U Agenciji za borbu protiv korupcije danas je rečeno da je direktorka Zorana Marković na godišnjem odmoru i da se tim povodom neće oglašavati, ali da je njihov sledeći korak podnošenje inicijative Ustravnom sudu Srbije o oceni ustavnosti tog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: