Moskva: Vrućina obara rekorde

Moskva -- U Moskvi je zabeležena rekordno visoka temperatura od 37,8 stepeni Celzijusa u okviru talasa vrućina koje su izazvale šumske požare u okolini ruske prestonice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Današnja temperatura je druga rekordna zabeležena ove nedelje. U ponedeljak je u Moskvi izmereno 37,2 stepena, prenele su ruske novinske agencije.

Ovonedeljne temperature su najviše u Moskvi, od kako su pre 160 godina počela merenja.

Meteorolozi najavljuju da će se visoke temperature koje potresaju Rusiju od početka jula, zadržati do kraja nedelje, kada se očekuje zahlađenje. U toplotnom talasu, od početka jula 170 ljudi utopilo se samo u Moskvi, a najveći broj žrtava bio je pod uticajem alkohola.

Vlasti upozoravaju Moskovljane da ne idu na posao i ostanu kod svojih kuća zbog vrućine i potencijalne opasnosti od visoke koncentracije smoga, uzrokovanog požarima koji besne u okolini grada.

U Moskvi je juče zabeleženo zagađenje vazduha i do deset puta veće od dozvoljene vrednosti, saopštila je služba za kontrolu kvaliteta vazduha u ruskoj prestonici.

Požari besne i u ostatku zemlje, a Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da je vatrenom stihijom zahvaćeno oko 86.000 hektara teritorije.

Zbog požara je u Voronježu, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve, morala da bude evakuisana gradska bolnica. Kako je prenela lokalna televizija Kanal Jedan, 800 pacijenata je prebačeno u druge zdravstvene ustanove, jer se vatra približila obodima grada, a zbog dima je znatno smanjena vidljivost i otežano disanje ljudi.

U jednom selu nedaleko do Njižnjeg Novgoroda, oko 450 kilometara istočno od Moskve, izgorelo je 340 kuća, prenosi novinska agencija Interfaks.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu