Romi u braku od 10. godine

Iako većina Roma ne podržava „rano partnerstvo“ pre šesnaeste godine, u Bugarskoj čak 74 odsto njih starijih od 10 godina ima stalnog partnera sa kojim živi.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

08:29

Default images

Ovaj podatak je pokazalo istraživanje Centra za međuetnički dijalog i toleranciju „Amalipe“.

Blizu 54 procenta mladih Roma sa stalnim partnerom, već su zaključili i brak, dok ih oko 20 odsto živi u vanbračnoj zajednici.

Istraživanje je sprovedeno na tri hiljade Roma, a većina se izjasnila protiv partnerstva pre 16. godine.

Na pitanje da li Romi smatraju normalnim da roditelji biraju partnere za svoju decu - 38 odsto anketiranih misli da roditelji mogu da biraju partnera, a 61 procenat smatra da devojka može da pobegne za partnera, ukoliko joj roditelji ne dozvole da se uda za njega.

Prema istraživanju, najznačajniji faktor za rani suživot je obrazovanje, a drugi finansijsko stanje domaćinstva.

Anketa centra pokazala je da više od 50 odsto romskih porodica pripada takozvanom tradicionalnom tipu, u kom su - majka, otac i troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: