Reforme na Kubi donose "privatnike"

Havana -- Kubanski poslanici razmatraće predlog koji predviđa otvaranje privatnih malih trgovina u cilju jačanja domaće privrede, objavili su kubanski mediji.

Izvor: Beta
Podeli

Nedavno je dozvoljeno i otvaranje privatnih frizerskih radnji i taksi-udruženja.

Štampa navodi da će parlament o tom predlogu raspravljati u okviru poslaničke rasprave o načinima da se reše ekonomski problemi zemlje.

O toj temi će sutra prvo raspravljati skupštinski odbori, a glavna rasprava u parlamentu se očekuje u nedelju.

Među tim novim merama koje bi doprinele privrednom oporavku, nalazi se i mogućnost otvaranja malih privatnih trgovina uz prethodnu dozvolu države, što je mera koju već tri meseca u Havani koriste frizeri.

Vlada Raula Kastra prethodno je taksistima odobrila da vode privatan posao.

Predsednik Raul Kastro, koji u ponedeljak nije kao što je to tradicija održao govor povodom nacionalnog praznika, trebalo bi u nedelju da se obrati poslanicima u skupštini i govori o stanju u državi.

Raul Kastro je, međutim, još pre šest meseci najavljujući ekonomske reforme među kojima je i privatizacija malih trgovinskih radnji, rekao da će reforme biti sprovođene sporo kako bi se izbegle greške.

Vladajuća partija na Kubi je već decenijama komunistička.

Kubanska privreda koju više od 90 odsto kontroliše država umnogome zavisi od uvoza, a najveće probleme joj zadaju siva ekonomija, korupcija, glomazna birokratija i američki embargo koji je na snazi 48 godina.

strana 1 od 219 idi na stranu