Srbija podnela Rezoluciju o Kosovu

Beograd -- Misija Srbije pri UN podnela je danas Generalnoj skupštini Rezoluciju kojom se predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem MSP o Kosovu.

Izvor: FoNet, Beta
Podeli

Ministar Vuk Jeremić otputovao je u Njujork na razgovor sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Imajući u vidu da MSP nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja, kaže se u saopštenju.

Takođe, Rezolucija Srbije sadrži poziv da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja, stoji u saopštenju.

Rezolucija je podneta pošto su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Tekst Rezolucije koju je Srbija danas podnela možete pročitati ovde.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otputovao je danas u Njujork, gde će sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o situaciji na Kosovu, posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić će svojim sagovornicima preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstaviti dalje korake koje je Vlada Srbije usvojila, kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Prema saopštenju, Jeremić će, takođe, održati i niz konsultacija u cilju pripreme za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je zakazana za iduću nedelju.

strana 1 od 60 idi na stranu