Rešen nestanak 78 osoba

Srbija i Hrvatska ostvarile su napredak na rešavanju sudbine ljudi nestalih tokom ratova devedesetih, zaključak je sastanka članova dve komisije u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

16:48

Default images

Kako je saopšteno, u proteklih godinu dana, od kako su se dve komisije poslednji put sastale, ekshumirano je 112 tela i rešen nestanak 78 osoba.

Na sastancima održanim poslednja dva dana posebna pažnja usmerena je na otvorena pitanja, poput dokumentacije vukovarske bolnice, popis osoba koje su nestale u logorima i otvaranje pojedinačnih i masovnih grobnica.

Na teritoriji Hrvatske ostalo je još 1860 nestalih osoba. Od tog broja oko 400 je građana Srbije.

"Ponovili smo zahteve da se poznata grobna mesta u Hrvatskoj ekshumiraju i dobili smo uveravanja da će biti nastavljena ekshumacija. Princip oko koga sve manje imamo spora je da regionalno počnemo da rešavamo te probleme, što će poboljšati efikasnost“, kaže Veljko Odalović iz Srpske komisije za nestale.

Ivan Grujić iz hrvatske Komisije za nestale kaže da je za njih najvažnije pitanje masovnih i pojedinačnih grobnica na ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske.

"Insistiramo da dobijemo podatke, dakako da će takvi podaci doprineti ogromnom broju rešavanja slučajeva nestalih osoba, ali obostrano. Ja sam optimista u ovom procesu“, kaže Grujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: