Avganistan: Procurile informacije

U javnost je danas dospelo oko 200.000 strana poverljivih dokumenata vezanih za rat u Avganistanu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.07.2010.

09:42

Default images

Novinari ovo nazivaju jednim od najgorih slučajeva curenja tajnih informacija u istoriji, a objavila ih je internet stranica Vikiliks poznata po tome što dolazi do poverljivih dokumenata i snimaka.

Vikiliks je prikupio više od 91.000 dokumenata - uglavnom izveštaja pripadnika američkih oružanih snaga i obaveštajnih službi u Avganistanu od 2004. do 2009. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Dosije, koji veb sajt Vikiliks naziva "Američki ratni dnevnik", sadrži detalje 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile.

Francuski vojnici su 2008. godine otvorili vatru na autobus pun dece i tom prilikom je povređeno osmoro dece. U sličnom incidentu američki vojnici su ubili ili ranili 15 putnika.

Poljski vojnici su 2007. godine izgleda iz osvete granatirali selo u kojem se održavala svadba i među mrtvima je navodno bila i jedna trudnica.

Organizacije za ljudska prava kažu da ovi dokumenti samo potvrđuju da međunarodne snage u Avganistanu kriju prave razmere stradanja civila.

Poverljiva dokumenta, međutim, ne otkrivaju samo detalje o stradanju civila - drugi problematični aspekt rata na koji ukazuju je dvojna uloga pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.

Zvanično, Pakistanci pomažu Amerikancima i drugim stranim trupama u nastojanju da izađu na kraj sa talibanima i stabilizuju Avganistan, ali izveštaji američkih oficira i obaveštajaca koji su sada procurili u javnost navode na zaključak da pakistanski obaveštajci blisko sarađuju sa talibanima u Avganistanu.

Ljudi koji vode Vikiliks su poverljiva dokumenta do kojih su došli podelili sa tri lista - američkim "Njujork tajmsom", londonskim "Gardijanom" i nemačkim "Špiglom", tako da i ta tri lista donose detalje iz "Američkog ratnog dnevnika".

U Beloj kući su veoma ljuti zbog otkrivanja poverljivih izveštaja i navode da bi to moglo da ugrozi živote vojnika u Avganistanu i američku nacionalnu bezbednost.

Vikiliks to negira jer su, kako kažu, u nekim slučajevima uklonili imena i detalje koji bi omogućili identifikovanje oficira i obaveštajaca.

Bela kuća, takođe, ukazuje da su se incidenti o čijim je detaljima reč dogodili u vreme kada je predsednik bio Džordž Buš i kada američke snage u Avganistanu nisu imale dovoljno sredstava i opreme, ističući da je američki predsednik Barak Obama prošle godine usvojio novu strategiju za Avganistan i izdvojio dodatna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: