Tadić: Napad na Pančića siledžijski

Boris Tadić, Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Marko Karadžić, Meho Omerović, Ministarstvo kulture, kao i više stranaka i NVO osudili napad na Teofila Pančića.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 25.07.2010.

17:04

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio brutalan fizički napad na Pančića, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadić je uveren da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače, koji su napali i povredili Pančića.

Moramo još mnogo napora da uložimo, kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa, naveo je Tadić.

Pančić je napadnut i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 sata u gradskom autobusu u Zemunu. Primljen je u bolnicu gde su mu konstatovane kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

Đilas: Krajnje vreme da se spreči teror

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas oštro je osudio napad huligana na Teofila Pančića.

Ovo je još jedno upozorenje za sve nas i ja ponavljam da je krajnje vreme da se spreči teror koji pojedinci u ovom gradu sprovode nad većinom, a pod većinom smatram ljude koji su spremni da prihvate svakoga i svačije mišljenje, naglasio je Đilas.

Ministarstvo: Pretnja istraživačkom novinarstvu

A povodom napada na Teofila Pančića oglasilo se i Ministarstvo kulture, koje je najoštrije osudilo ovaj događaj.

Kako je saopšteno, brutalni napadi poput ovog predstavljaju ne samo ugrožavanje prava na život već pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja.

Ministartvo je uvereno da je prioritet nadležnih organa da spreče napade na novinare i otkriju izvršioce.

Pajtić: Pančiću, ne popuštaj ni za pedalj

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić osudio je napad na novinara Teofila Pančića i zatražio od nadležnih organa da brzo otkriju počinioce.
Panèiæu, ne popuštaj nikome ni za pedalj - poruèuje Bojan Pajtiæ (B92, arhiva)
"Najoštrije osudjujem bezumni i kukavički napad na Teofila Pančića. Od nadležnih organa tražim brzo i beskompromisno otkrivanje i kažnjavanje izvršilaca i nalogodavaca", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi za medije.

Dodao je da u Srbiji sloboda javne reči, integritet i dostojanstvo intelektualca mora da bude pravo i sloboda koje niko i ničim ne sme da ugrozi.

Pajtić je Pančiću poželeo da se brzo oporavi i da "ne popušta nikome ni za jedan jedini pedalj".

Karadžić: Zabraniti organizacije koje šire nasilje

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić je rekao za B92 da napad na Teofila Pančića predstavlja još jedan zločinački akt onih koji žele da od Srbije naprave zemlju terora i bezvlašća.

"Nadam se da će već tokom sutrašnjeg dana MUP saopštiti imena lica koja su pokusala da ubiju novinara Teofila Pančića. Očekujemo da će i ostala nerazjašnjena ubistva i napadi na novinare biti u što skorije vreme rasvetljeni, kao i da će nadležni sudovi doneti presude u slučajevima koje je iniciralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a koji se odnose na zabranu rada organizacija koje šire mržnju i nasilje", navodi Karadžić.

"Najoštrije kažnjavanje kriminalaca jeste legitiman način sankcionisanja onih koji silu uzimaju u svoje ruke i apelujemo na sve predstavnike nadležnih institucija da to imaju na umu", zaključuje Karadžić.

Omerović: Napad na Srbiju koja misli drugačije

Napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića je napad na Srbiju koja misli drugačije i koja bez dlake na jeziku govori o aktuelnim temama, ocenio je član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Meho Omerović.

"To je napad na službeno lice jer novinari su osobe koje rade odgovoran posao i zato ako smo za Srbiju za koju se zalaže većina gradjana, u kojoj se ne sme tolerisati nasilje, onda nadležni moraju odlučno reagovati i pronaći napadače", kazao je Omerović.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da država pošalje jasan signal nasilnicima da brutalnost prema novinarima ne sme ostati nekažnjena, jer je to zapravo napad na vrednsti usadjene u temelj društva.

Stranke osudile napad na novinara "Vremena"

Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine osudile su sinoćni napad na Teofila Pančića.

G17 plus zatražio je od nadležnih organa da što pre pronađu i procesuiraju počinioce napada.

"Sloboda mišljenja i izražavanja demokratska je tekovina i Srbija konačno mora postati društvo u kom se neslaganje sa određenim stavom rešava dijalogom, a ne fizičkim obračunom", navodi se u saopštenju.

LDP je zatražio hitnu reakciju svih državnih organa povodom napada na novinara “Vremena“.

"Ovo ne sme biti još jedan u nizu nerešenih slučajeva. Napad na Teofila Pančića posledica je atmosfere nekažnjivog nasilja. Mora se početi najstroža primena zakona koji postoje i hitna konkretna akcija u društvu, koja će onemogućiti da se Beograd i Srbija pretvore u poprište onih koji ugrožavaju sigurnost svih građana", navodi se u saopštenju LDP-a.

Dodaje se da "to nije samo policijski problem već posao državnih organa i političkih lidera koji imaju uticaja na društvo".

"Represivne mere su nužne, ali kao društvo moramo pobediti uzroke nasilja. Tužilac, policija, političari i mediji, prave uzroke razbojničkog i bahatog nasilja treba da potraže tamo gde su inspirisani i organizovani nasilni politički projekti, čije su manifestacije i stadionsko nasilje, i organizovani kriminal sa kojima država pokušava da izađe na kraj", ocenio je LDP.

LSV je saopštio da je "užasnut" napadom na Pančića i ocenio da taj napad "na najgnusniji način dokazuje u kojoj meri sile mraka još nisu poražene" u Srbiji.

LSV je u saopštenju naveo da Srbija mora konačno i definitivno da se obračuna sa "silama mraka" i ocenila da napadači na Pančića treba da budu najstrože kažnjeni.

Ta stranka je ocenila da su napadu na Pančića kumovale sve pretnje i nasilje prema novinarima koje je u Srbiji ostalo nekažnjeno, što je ohrabrilo nasilnike da budu još drskiji i bezočniji.

"Nasilnici su pokušali da pošalju poruku da će nasilje zaustaviti istinu. Zločinci su na Pančića nasrnuli javno, uvereni po svoj prilici da su jači od države, građana i svih nas zajedno", navodi se u saopštenju.

NVO traže hitnu reakciju nadležnih

Sedam organizacija za ljudska prava u Srbiji osudilo je napad na Teofila Pančića i zatražilo od policije i tužilaštva da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju napadače.

"Brutalni napad na Teofila Pančića je još jedan u nizu nasilničkih istupa koji kao mete imaju osobe čiji javni angažman karakteriše kritički odnos prema društveno-političkoj situaciji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

U zajedničkom saopštenju sedam organizacija za ljudska prava navodi se da posebno zabrinjava činjenica da niko od putnika koji su prisustvovali napadu nije učinio ništa da nasilje zaustavi, a povredjeni Pančić sam je pozvao policiju koja ga je prevezla u bolnicu.

Ocenjeno je i da državni organi nepronalaženjem i nekažnjavanjem počinilaca takvih napada stvaraju atmosferu u kojoj je nasilje dozvoljeno.

Organizacije za ljudska prava pozvale su policiju da blagovremenom reakcijom identifikuje i uhapsi počinioce, i tužilaštvo da adekvatnim procesuiranjem tog napada upute jasnu poruku društvu da se nasilje više neće tolerisati.

Saopštenje su potpisali: Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: