Hapšenje 102 osobe zbog zavere

Sud u Turskoj je naložio hapšenje 102 osobe, koje će biti u pritvoru dok im ne počne suđenje pod optužbom za učešće u zaveri 2003.

Izvor: B92

Subota, 24.07.2010.

00:14

Default images

Među njima su i tri penzionisana komandanta turske vojske, koji su optuženi za učestvovanje u zaveri za obaranje vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Tužilaštvo je zatražilo za optužene za zaveru zatvorske kazne od 15 - 20 godina, a sud je utvrdio datum suđenja za 16. decembar.

Tada će se na optuženičkoj klupi naći ukupno 196 osoba pod optužbom da su planirali da izazovu haos i utru put za dolazak vojnog režima na vlast.

Pre četiri dana sud u Istanbulu podigao je optužnicu protiv 196 osoba, među kojima protiv oko 30 aktivnih i penzionisanih oficira koji se, na ukupno 968 strana, terete da su 2003. godine učestvovali u zaveri.

Većina optuženih bila je već uhapšena u februaru, ali su kasnije pušteni na slobodu, da bi sud ponovo naložio njihovo hapšenje.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je ovogodišnja istraga navodno planirane zavere šokirala Tursku i pojačala tenzije između vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), ukorenjene u islamu i sekularista iz turskih oružanih snaga.

"To je crna mrlja u istoriji prava", rekao je penzionisani general, bivši komandant turske prestižne Prve armije Cetin Dogan za informativni kanal CNN-Turk pošto je sud naložio njegovo ponovno hapšenje.

Vojnici su, prema optužnici, planirali napade, između ostalog i na džamije, a sve radi izazivanja haosa u zemlji i izvođenja državnog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: