Hapšenje 102 osobe zbog zavere

Ankara -- Sud u Turskoj je naložio hapšenje 102 osobe, koje će biti u pritvoru dok im ne počne suđenje pod optužbom za učešće u zaveri 2003.

Izvor: Tanjug
Podeli

Među njima su i tri penzionisana komandanta turske vojske, koji su optuženi za učestvovanje u zaveri za obaranje vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Tužilaštvo je zatražilo za optužene za zaveru zatvorske kazne od 15 - 20 godina, a sud je utvrdio datum suđenja za 16. decembar.

Tada će se na optuženičkoj klupi naći ukupno 196 osoba pod optužbom da su planirali da izazovu haos i utru put za dolazak vojnog režima na vlast.

Pre četiri dana sud u Istanbulu podigao je optužnicu protiv 196 osoba, među kojima protiv oko 30 aktivnih i penzionisanih oficira koji se, na ukupno 968 strana, terete da su 2003. godine učestvovali u zaveri.

Većina optuženih bila je već uhapšena u februaru, ali su kasnije pušteni na slobodu, da bi sud ponovo naložio njihovo hapšenje.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je ovogodišnja istraga navodno planirane zavere šokirala Tursku i pojačala tenzije između vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), ukorenjene u islamu i sekularista iz turskih oružanih snaga.

"To je crna mrlja u istoriji prava", rekao je penzionisani general, bivši komandant turske prestižne Prve armije Cetin Dogan za informativni kanal CNN-Turk pošto je sud naložio njegovo ponovno hapšenje.

Vojnici su, prema optužnici, planirali napade, između ostalog i na džamije, a sve radi izazivanja haosa u zemlji i izvođenja državnog udara.

strana 1 od 910 idi na stranu