Jeremić: Cilj su novi pregovori

Srbija ne želi zamrznuti konflikt na Kosovu već nastoji da rezolucijom u Generalnoj skupštini UN pokrene nove pregovore, izjavio Vuk Jeremić.

Izvor: Beta

Subota, 24.07.2010.

21:55

Default images

"Mi ne želimo zamrznuti konflikt na Kosovu, niti da na bilo koji način otežamo i onako složenu situaciju u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

"Što jasniji bude zaključak Generalne skupštine, to će biti veće šanse da se ovaj proces okonča uspehom", rekao je Jeremić u intervjuu za "Večernje novosti".

Jeremić je naveo da Srbija još nije sastavila svoj predlog rezolucije, kao i da će se o tome konsultovati s međunarodnim stručnjacima.

Na pitanje o namerama Brisela da se uključi u pisanje teksta te rezolucije, Jeremić je rekao da je Srbija spremna na saradnju sa "svim međunarodnim činiocima" da bi obezbedila što širu podršku za svoj predlog rezolucije.

"Imamo jasno određene crvene linije preko kojih ne smemo preći. Ne možemo dati čak ni posrednu saglasnost pokušaju kosovskih Albanaca da se jednostrano otcepe od Srbije. To u tekstu rezolucije mora biti kristalno jasno", rekao je Jeremić.

Na pitanje o odnosima sa Evropskom unijom i kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Jeremić je rekao da "postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Balkan nego što su razlike između Beograda i jednog broja država članica Unije oko Kosova i Metohije".

"Prepreke ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi promenili našu principijelnu politiku. S obzirom na to da članstvo u EU ostaje strateški prioritet naše zemlje, svakako ćemo učiniti sve sto je u domenu mogućeg da ne dođe do dodatnog komplikovanja naših odnosa", rekao je Jeremić, uz napomenu da Srbija "to ne može raditi baš po svaku cenu".

Jeremić je naveo i da je Srbija dobila uveravanja od članica EU koje nisu priznale Kosovo da neće promeniti stav.

"Dobili smo uveravanja da se njihova politika prema Kosovu i Metohiji neće menjati. Vlade tih država su sa tim izašle i u javnost", rekao je Jeremić i dodao da su takav stav iznele i Rusija i Kina.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj podeli Kosova, Jeremić je rekao da su sve snage Srbije usmerene na to da počnu pregovori koji bi doneli kompromisno rešenje. "Sada bi bilo izuzetno kontraproduktivno licitirati sa tim šta bi mogao biti njegov konačni ishod", rekao je Jeremić.

Jeremić je ponovio i da je odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu "otvorila Pandorinu kutiju", jer povećava opasnost od secesionističkih pokreta i u drugim delovima sveta.

"Ukoliko bi se, nekim slučajem, ispostavilo da je od danas pravo na jednostrano proglašenu secesiju prihvatljivo u međunarodnim odnosima, odnosno da za to postoji većinska podrška u UN, to bi sasvim sigurno destabilizovalo mnoge države u svetu", rekao je on.

Jeremić je rekao da se nada da će ta opasnost od secesionizma biti "zatvorena odgovarajućim zaključkom na Generalnoj skupštini UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: