Informativna brošura za "izbrisane"

Ljubljana -- Slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je informativnu brošuru o važnim zakonskim procedurama za regulisanje statusa “izbrisanih“.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naime, radi se od 26 000 ljudi iz bivših jugoslovenskih republika koji su živeli u ovoj zemlji, a koji su izbrisani sa spiska slovenačkih državljana posle osamostaljenja '92.

Ministarstvo je ovu brošuru objavilo uoči sutrašnjeg stupanja na snagu izmena zakona o "izbrisanima", kojim se retroaktivno uspostavlja status stalnog prebivališta za ove osobe.

Šefica Direkcije za migracije i integracije pri ovom ministarstvu Nina Gregori izjavila je da će ova brošura pomoći "izbrisanima" da prikupe sve informacije kako bi regulisali svoj status u Sloveniji.

Agencija navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije do sada izdalo 6 398 odluka kojima se retroaktivno uspostavlja status stalnog prebivališta za ova lica.

Nina Gregori je kazala da se u brošuri navodi da bi preostala lica trebalo da podnesu zahtev za dobijanje statusa stalnog prebivališta u roku od tri godine u skladu sa zakonom i da regulišu status u Sloveniji od datuma brisanja iz registra do danas.

Brošura, u čijoj izradi su učestvovale slovenačke nevladine organizacije, biće poslata svim administrativnim jedinicama i diplomatskim misijama Slovenije u bivšim jugoslovenskim republikama.

Nina Gregori je, takođe, istakla da je ova brošura, koja postoji samo na slovenačkom jeziku, dostupna putem vebsajta - http://infotujci.si/ (Informacije za strance) - koji je izrađen na još šest jezika - engleskom, francuskom, španskom, ruskom, bošnjačkom i albanskom.

"Izbrisani" su brisanjem iz registra izgubili sva građanska prava, uključujući i pravo na rad i socijalnu zaštitu, što su osudili i međunarodni sudovi i organizacije za zaštitu prava i sloboda ljudi.

Evropski sud za ljudska prava je 13. jula presudio da slovenačke vlasti još ne primenjuju odluke Ustavnog suda koje se odnose na "izbrisane" i da je Slovenija prekršila evropsku Konvenciju o ljudskim pravima, te da treba retroaktivno da izda tim ljudima dozvole za stalni boravak.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu