Izrael upozorava UN

Izrael je upozorio UN da brodovima koji se pripremaju da krajem nedelje isplove iz Libana za pojas Gaze neće biti dozvoljeno da stignu do željene destinacije.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.07.2010.

10:32

Default images

Namera ovih brodova je da dopreme pomoć do pojasa Gaze.

Ambasador Izraela pri UN Gabrijela Šalev navela je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu i nigerijskom ambasadoru Džoju Ogvui, trenutno predsedavajućim Savetom bezbednosti, da namera da dva broda doplove do pojasa Gaze predstavlja "kršenje trenutne pomorske blokade Gaze".

"Izrael zadržava pravo da prema međunarodnom pravu iskoristi sva neophodna sredstva da spreči te brodove da prekrše pomorsku blokadu", istakla je Šavelova, a prenela agencija Rojters.

Ona je dodala da se ne može isključiti mogućnost da na tim brodovima ima oružja ili pojedinaca koji imaju "provokativne namere".

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je ranije danas izraelskim ambasadorima da zahtevaju od zvaničnika SAD, UN, EU i Egipta da izvrše pritisak na Siriju i Liban kako bi sprečili da konvoj brodova za pojas Gaze isplovi krajem ove nedelje iz libanske luke Tripoli.

Izraelski zvaničnici tvrde da Sirija pomaže organizovanje flotile i da je umešan i libanski Hezbolah, protiv koga je izraelska vojska ratovala u leto 2006. godine.

Zvanično, flotu koja će pokušati da isporuči pomoć pojasu Gaze organizuje palestinski biznismen Jaser Kašlak, koji je i prošlog meseca pokušao, ali nije uspeo da organizuje da konvoj brodova isplovi iz Libana.

Izraelski mediji podsećaju da je prošle nedelje Egipat sarađivao s Izraelom kako bi libijski brod, umesto u Gazu, uplovio u egipatsku luku El Ariš na Sinaju.

Izraelski zvaničnici se nadaju da će se to desiti i ovog puta, ako brodovi isplove iz Libana.

Jevrejska država i dalje odbija da oslobodi tri turska broda presretnuta 31. maja i preusmerena u izraelsku luku Ašdod.

Izraelska strana tvrdi da to neće učiniti ako ne dobije napismeno obećanje turske vlade da ti brodovi neće više biti upotrebljeni u iste svrhe.

U upadu izraelskih mornaričkih komandosa na najveći brod koji je plovio pod turskom zastavom poginulo je devet turskih propalestinskih aktivista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: