"Sud nije legalizovao nezavisnost"

Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti nezavisnosti Kosova, zaključila Vlada Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 23.07.2010.

08:49

Default images

Vlada Srbije odlučila je na vanrednoj sednici da predloži parlametu usvajanje odgovarajućeg akta kojim bi bilo ostvareno jedinstvo po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Osim toga, Vlada najavljuje pripremu rezolucije za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, koja će biti održana u septembru, u kojoj će se tražiti da se pregovorima dođe do rešenja za Kosovo.

Vlada je zasedala u proširenom sastavu, osim ministara i premijera, sednici je prisustvovao predsednik Boris Tadić.

I na konferenciji u Nemanjinoj 11, koja je kasnila pola sata, pojavio se prošireni sastav Vlade.

Zaključak je da se MSP nije bavio suštinskim pitanjem - odnosno da se nije bavio secesijom kosovskih Albanaca.

Zbog toga u Njujork, na Generalnu skupstinu UN-a, Srbija ide sa rezolucijom, najavio je premijer Mirko Cvetković.

"Srbija će podneti odgovarajuću rezoluciju sa ciljem da se problem Kosova i Metohije reši na obostano prihvatljiv način putem pregovora", objasnio je Cvetković.

Iz Vlade najavljuju nastavak borbe, i još veću diplomatsku ofanzivu. Osim pisama predsednika Tadića, koje će tokom vikenda odneti specijalni izaslanici, i ministri će krenuti u ofanzivu, jer je sada, kako kaže ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, trka sa vremenom .

"Pandorina kutija je otvorena i Srbija će aktivno učestvovati u debati pred Generalnom skupštinom UN. Verujem da će UN odgovoriti da secesija nije donela državnost kosovskim Albancima", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije je najavio da će se iduće sedmice on lično obratiti Pokretu nesvrstanih u Njujorku i podsetio da članovi tog pokreta čine dve trecine članica UN.

Jeremić je rekao i da je ministar Božidar Đelić ove nedelje bio u Ugandi na samitu Afričke unije i da će tokom vikenda 55 specijalnih izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, otići u zemlje širom sveta, gde će preneti poruku Srbije u vezi sa pitanjem Kosova.

Ministar policije Ivica Dačić je zapitao šta to još Srbija treba da uradi pa da je "ostave na miru" i čega još treba da se odrekne pa da bi bila priznata.

"Treba da budemo svesni realnosti u svetu i da mišljenje MSP nije pravna, već odluka sa puno političkih elemenata", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija, kada je u pitanju problem Kosova, pokušala i vojno i političko i pravno rešenje, da su na vlasti bili i Slobodan Milošević i demokratski izabrana vlast, da je usvojena i Deklaracija o Srebrenici kao i da se Srbija zalaže za nastavak evropskih integracija mnogo više nego mnoge zemlje EU, ali da to, kako kaže, i dalje nije dovoljno.

Vlada je uveravala novinare i da će u buducnosti odnosi sa Briselom biti kao i do sada, a da je ista situacija i u relaciji Beograd-Vašington.

Tadić: Nova šansa u Njujorku

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je nova šansa za međunarodnu ocenu o legalnosti nezavisnosti Kosova na jesen u Njujorku. On je dodao da još jedna teška odluka po Srbiju ne znači i da je njena diplomatska borba za Kosovo završena.

Odluka Međunarodnog suda pravde da deklaracija o jednostranoj nezavisnosti Kosova ne povređuje međunarodno pravo je teška za Srbiju i to našoj javnosti treba otvoreno reći. Međutim, jasno je da se Sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje, već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije o nezavisnosti", rekao je Boris Tadić.

"Taj tekst deklaracije, sam po sebi, ne narušava međunarodno pravo, s obzirom da ga se i ne dotiče. Samim tim sud je izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju i prepustio je da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u najvišem organu Ujedinjenih nacija - Generalnoj skupštini”, tvrdi predsednik Tadić.

Srbija će se u Generalnoj skupštini UN boriti za usvajanje rezolucije koja će pozvati da se problem i konflikt u srpsko-albanskim odnosima reši pregovorima. Do tada, i predsednik države, ali i Ministarstvo inostranih poslova najavljuju jasan plan diplomatskih aktivnosti.
Boris Tadiæ na konferenciji nakon odluke MSP-a (Beta)
“Aktivnost će pre svega izgledati u našoj pojačanoj diplomatskoj aktivnosti razgovorima s tim zemljama. U pripremi je i otprilike 50 specijalnih predstavnika republike koji će odneti ličnu poruku predsednika republike u mnoge zemlje koje imaju dvojbe u tumačenju odluke i dvojbe zbog toga što su izložene pritiscima da to učine pre generalne skupštine UN-a", kaže Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je to samo jedan od poteza.

“Neće biti teško uticati na one zemlje koje tu vode principijelnu politiku, ali se bojim da će one, manje slabije zemlje, one koje ne možemo naći na mapi, verovatno potpasti pod pritisak, pa se može očekivati da neke od zemalja koje su se dvoumile, posle ovako izrečenog stava Međunarodnog suda pravde, možda odluče da priznaju (Kosovo)“, ocenjuje Ivanović.

“U svakom slučaju, ne mislim da će to biti veliki broj, nedovoljan da bi predstavnici privremenih institucija u Prištini mogli da apliciraju za članstvo u Ujedinjenim nacijama, a od toga im zavisi članstvo u svim drugim međunarodnim organizacijama“, podseća on.

Vladimir Todorić, urednik Srpske pravne revije, međutim smatra da će tim postupkom biti teško sprečiti nova priznanja nezavisnosti Kosova.

“Ukoliko je takva akcija ima za cilj da se spreče priznanja do same Generalne skupštine, jer nije svejedno da li će ovaj broj zemalja narasti do same Generalne skupštine ili ne, onda je to cilj koji treba pozdraviti“, smatra on.

“Međutim, posle ovakvog mišljenja Međunarodnog suda pravde ne može se očekivati da u nekom srednjem roku od godinu dana, možda i duže ne dođe do dramtičnog povećanja broja zemalja koje će priznati Kosovo, sasvim je izvesno da će on narasti na 97 u narednom nekom srednjem periodu, ali nije svejedno da li će do toga doći pre Generalne skupštine ili ne“, kaže Todorić. Borko Stefanović objašnjava da je poslednji korak "debata koja će se desiti u Generalnoj skupštini o rezoluciji Republike Srbije koja će najzad staviti tačku na proces i dati političko tumačenje ovoga što je sud rekao”.

Borba za kompromisno rešenje će biti teška i duga, ali Srbija od nje neće odustati, rekao je predsednik Tadić i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije.

“Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teriroriji Kosova. Pozivam građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije, ako do njih dođe, ali želim da ponovim ono što sam rekao mnogo puta od kada sam postao predsednik, da će Srbija ovaj problem Kosova rešavati iskučivo mirnim putem”, naveo je Tadić.

Tadić je zaključio i da je jedino održivo rešenje statusa Kosova ono koje prihvate sve strane i još jednom podvukao da Srbija nije i nikada neće promeniti svoj stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Sednica Skupštine o MSP još nije zakazana

Kada je reč o parlamentu, iako opozicija insistira, a radikali i najavljuju da će podneti zahtev za vanredno zasedanje, sednica još nije zakazana.

Nije bilo moguće proveriti ni da li će je biti, pošto je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović bila nedostupna.

Ipak, samo zakazivanje sednice će ići teško, jer opozicija nema dovoljan broj poslanika koji su neophodni da bi vanredno zasedanje bilo zakazano.
Neko mora da snosi posledice, smatra Tomislav Nikoliæ (FoNet)
Osim toga, iz opzicije se čuju ocene i da odluka suda predstavlja slom državne politike.

Zbog toga lider naprednjaka Tomislav Nikolić smatra da posledice ne mogu da snose samo građani i država već i oni koji su tu politiku sprovodili.

“Što se Srpske napredne stranke tiče ničiju glavu ne tražimo, onaj ko vodi državu sam odlučuje kad daje glavu. Gde su pravnici koji su savetovali predsednika Republike da se obrati Međunarodnom sudu pravde, kako se zovu po imenice, kakvu će oni odgovornost da podnesu“, upitao je Nikolić.

Lider naprednjaka kazao je i da je realno da će, posle savetodavnog mišljenja suda u Hagu, razgovarati sa Borisom Tadićem, iako se, kako priznaje, još nije čuo sa predsednikom države.

“Ali ja mislim da pod ovolikim mojim pritiskom ne može da ostane da se ne sastanemo. Ja mislim da je to katastrofa, ne zato što sam ja nešto mnogo vredan, pametan, dobar, nego zato što je Srpska napredna stranka verovatno najjača politička stranka. I ne molim za taj sastanak, ja mislim da će on da moli da se sastanemo“, očekuje Nikolić.

Bivši premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica smatra da aktuelna vlast "nije iskreno branila Kosovo" i posle odluke Međunarodnog suda pravde, zatražio je njihove ostavke.

Vladimir Todorić navodi da je svakako reč o velikom udarcu za srpsku politiku, odnosno da je sada pravni teren iscrpljen.

“Mislim da posle ovakvog udarca Srbija nema sama snage da iznedri, odnosno predloži rezoluciju koju bi prihvatila većina u Generalnoj skupštini, osim nekih zemalja sa kojim bolje da nismo ni u kakvoj grupi, tako da mislim da Srbija ukoliko želi da obnovi bilo kakvu mogućnost pregovora sa kosovskom stranom, mislim da bi trebalo da sarađuje sa Evropskom unijom po pitanju Rezolucije koja bi prošla u Njujorku“, smatra on.

“I ne treba insistirati da to budu pregovori o statusu, treba samo imati u glavi da da je dobro da do bilo kakvih pregovora dođe“, kaže Todorić

Pre Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku će biti još jedan bitan događaj za ovu temu. Reč je o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je planirana za 3. avgust. Tim telom međunarodne organizacije u avgustu mesecu predsedava Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

238 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: