Opozicija poziva na odgovornost

Posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, opozicija poziva vlast na odgovornost i traži sednicu skupštine o Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.07.2010.

13:06

Default images

Državna politika o Kosovu doživela slom, ocenjuju naprednjaci. Koštunica traži ostavke, LDP i SRS vanrednu sednicu Skupštine o Kosovu.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde označila potpuni slom državne politike prema Kosovu.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić je rekao da konsekvence zbog sloma državne politike ovaj put ne mogu da snose samo građani i država već i oni koji su tu politiku sprovodili.

Nikolić je kazao da bi voleo i da Republika Srpska iz odluke MSP-a izvuče neke pouke, ali je ocenio da su izjave premijera RS Milorada Dodika na tu temu samo politički marketing.

"Nakon ovoga mi smo u sukobu sa celim svetom. Jedan ministar je u sukobu sa Rusijom, drugi sa Nemačkom, treći sa SAD. Imamo li mi danas neke prijatelje? Gde su sada pravnici koji su Borisa Tadića savetovali da se obratimo MSP-u? Znate li njihova imena", upitao je Nikolić.

Lider SNS-a je dodao da besmisleno zvuče izjave predstavnika vlasti da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije važno i zapitao zbog čega se Srbija onda obraćala tom sudu ukoliko je to tako.

Nikolić je, međutim, rekao da SNS "ne traži ničiju glavu" i da neće inicirati proteste, već će građanima prepustiti odluku o tome kako će reagovati.

Prema njegovim rečima, posledice odluke MSP-a će biti veoma teške, naročito po severni deo Kosova, i ponovo, treći put u poslednja tri dana, pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića na sastanak na kojem bi bila utvrđena nova politika prema Kosovu.

Nikolić je rekao da poziv od Tadića za satanak još nije dobio, ali je dodao da, pod ovim okolnostima, ne može da zamisli da neće doći do tog sastanka.

Koštunica: Da li će neko podneti ostavku?

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, da je "od najvećeg značaja da srpski narod ostane da živi na Kosovu".
Imam moralno pravo da pitam hoæe li neko podneti ostavku, kaže Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)
"Pošto sam dva puta dobrovoljno silazio sa vlasti i podnosio ostavku kada nisam bio u mogućnosti da sprovodim politiku za koju sam sezalagao, imam moralno pravo da postavim javno pitanje da li će zbog ovog državnog poniženja i ovakvog teškog poraza neko u Srbiji podneti ostavku ili neće", naveo je Koštunica koji je bio predsednik Savezne republike Jugoslavije i premijer Srbije.

Opširnije ocene bivšeg premijera Srbije o državnoj politici prema Kosovu, možete čitati u posebnoj vesti.

Radikali i LDP za sednicu o Kosovu

Srpska radikalna stranka uputila je zahtev predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović da zakaže vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila rasprava o savetodavnom mišljenju suda u Hagu.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da bi na toj sednici bilo reči i o aktivnostima Vlade Srbije, povodom mišljenja MSP i upoznavanju sa predlogom o nacrtu rezolucije koju vlada priprema za UN.

Todorović je pozvao i poslanike vladajuće većine da se pridruže tom zahtevu, ocenivši da u ovom trenutku treba voditi računa o najvišim državnim i nacionalnim interesima, a "strančarenje ostaviti po strani".

Potpredsednik SRS-a je ocenio da je dvogodišnja politika borbe za Kosovo i Metohiju doživela potpuni krah, da je potez vraćanja ambasadora u države koje su jednostrano priznale nezavisnost Kosova bio pogrešan i da je bila greška prihvatanje misije Euleks.
Isti zahtev ali razlièiti ciljevi - Èedomir Jovanoviæ i Dragan Todoroviæ traže vanrednu sednicu Skupštine (FoNet, arhiva)
Zahtev radikala za vanrednom sednicom Skupštine nije usamljen, i Liberalno-demokratska partija zatražila je da odmah nakon vanredne sednice Vlade Srbije bude održana i posedna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se “raspravljalo o novoj politici“ posle odluke suda u Hagu.

"Jasno je da vlada nema snage da sama napusti pogrešnu politiku, ali može da računa na podršku LDP-a u definisanju nove politike koja bi predstavljala diskontinuitet sa politikom koja je do sada vođena. Upravo zbog toga LDP traži od premijera da inicira održavanje sednice", naveo je lider LDP-a Čedomir Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je ocenio da stranke koje u presudi MSP-a traže svoju šansu za rušenje vlasti nemaju pravo da se danas distanciraju od rezultata politike koju su zajedno formulisali i dugo godina sprovodili.

Lider LDP-a ocenio je da je "Srbiji potreban politički zaokret, prvo kroz napuštanje pogrešne kosovske politike a zatim kroz spremnost da se definiše nova politika koja bi kao svoj glavni cilj postavila punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji, uz izvesnu i nesumnjivu evropsku budućnost celog područja bivše Jugoslavije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: