Završena rasprava u Skupštini

Skupština Srbije završila je raspravu o svih 14 tačaka dnevnog reda četvrte vanredne sednice. Poslanici će glasati u sredu, 28. jula.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2010.

12:07

Default images

Predsedavajuća Skupštine Srbije Gordana Čomić najavila je da će za utorak, 27. jula, biti zakazana peta vanredna sednica skupštine.

Na dnevnom redu te sednice biće odluke o izboru sudija i to onih koji se prvi put biraju, zatim o izboru predsednika Saveta guvernera NBS i zamenika sekretara parlamenta.

Skupština je danas završila raspravu o poreskim zakonima koji uvode zabranu delatnosti za ponovljene poreske prekršaje. Izmene predviđaju izricanje mere zabrane obavljanja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine, ako obveznik ponovi isti poreski prekršaj u roku od dve godine.

U parlamentu je, takođe, okončana rasprava o amandmanima na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Izmenama zakona predviđa se da funkcioneri sa više funkcija do 1. septembra Agenciji prijave koje funkcije i poslove obavljaju.

To se odnosi na funkcionere koji su 1. januara 2010. godine, na dan početka primene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, imali više funkcija.

Predsednik Grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Drago Kos ocenio je da bi bilo izuzetno štetno ukoliko bi izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Srbiji bilo omogućeno dalje dupliranje funkcija.

Skupština Srbije nastavila je rad postavljanjem pitanja poslanika nadležnim državnim organima.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milica Vojić-Marković rekla je da je valjevsko preduzeće "Kemis", koje ima jednog zaposlenog, tražilo od ministratstva za životnu sredinu i prostorno planiranje dozvolu za skladištenje opasnog otpada.

Ona je rekla da bi se otpad sakupljao na celoj teritoriji Srbije, a u Valjevu skladištio u skladištu od 120 metara kvadratnih, a po potrebi bi se gradilo i novo.

Markovićeva je pitala premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića kakva oprema garantuje građanima Valjeva da će biti sigurni i bezbedni, da li je moguće da će Vlada Srbije upropastiti životnu sredinu u Valjevu i nastaviti posao koji je započeo NATO, kao i koja je nova lokacija na kojoj će se graditi deponija opasnog otpada.

Ona smatra da će resorno ministarstvo ovom preduzeću izdati dozvolu.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je kompanija "Novosti" brisana iz privremenog registra i pitao kako je moguće da se pojavi u centralnom registru.

On je rekao da akcije "Novosti" nisu mogle da budu iznete na berzu zato što je postojalo rešenje ministarstva za ekonomsku i vlasničku transformaciju kojim je sve poništeno, a akcije koje su podeljene postale su ništavne.

Todorović je pitao ko upravlja ovom državom, jer ovakva pljačka i kriminal ne postoje u istoriji i dodao da „jedna grupa nemilosrdno pljačka imovinu građana“.

"Bilo koju drugu privatizaciju da otvorimo, videće da je u pitanju kriminal“, rekao je Todorović.

On je naveo da će sve što su opljačkali od građana Srbije morati da vrate.

Todorović je rekao da ni deobni bilans kompanije "Borba" nije nikada izvršen i pitao kako je moguće da dođe do privatizacije "Borbe".

"Moglo je zato što u Vladi ima ministara koji su čisti kriminalci koji su to dozvolili, ali je problem što, iako postoje svi dokazi, vi ne reagujete“, rekao je Todorović.

On je pitao Republičko javno tužilaštvo dokle je stiglo u pretkrivičnom postupku i da li su posle svega ovoga našli elemente da se pokrene krivični postupak, a ukoliko jesu, protiv koga je taj krivični postupak pokrenut.

Todorović je rekao da će SRS protiv svih onih koji su falsifikovali i zloupotrebili službeni položaj pokrenuti krivične prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: