Crnogorci ne žele u NATO

Podgorica -- Većina građana Crne Gore i dalje je protiv članstva u NATO, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice.

Izvor: Beta
Podeli

Prema rezultatima, oko 40 odsto građana bi na referendumu glasalo protiv ulaska u NATO, 32 odsto njih bi glasalo za ulazak, dok 28 odsto nema stav o tome.

Istraživanje je pokazalo da je broj protivnika ulaska u NATO smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada je protiv ulaska u NATO bilo 43,3 odsto ispitanika.

Analitičari CRDEM-a ukazuju da se sa stanovišta dugoročnog trenda broj pristalica NATO u Crnoj Gori povećava.

Većina građana smatra da bi se ulazak zemlje u NATO najpozitivnije odrazio na odnose Crne Gore sa SAD i zemljama EU, dok je veliki broj građana mišljenja da bi to negativno uticalo na odnose sa Rusijom i Srbijom.

Najviše ispitanika, njih 54,7 odsto smatra da bi najviše koristi od ulaska u NATO imali vlast i vladajuće strukture, dok korist od članstva za građane vidi 17, 2 procenta anketiranih.

Istraživanje je pokazalo da većina građana, njih 50 odsto, nije u stanju da proceni u koje mirovne misije treba da bude uključena Vojska Crne Gore.

Među onima koji o učešću u mirovnim misijama imaju stav, najviše ispitanika, 25 procenata, izjasnilo se za angažovanje u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN).

Najveći broj građana, 68 odsto, smatra da bi o članstvu u Alijansi trebalo da odluče građani na referendumu.

Istraživanje je pokazalo i da ogroman broj građana smatra da ne postoji rizik od vojne agresije na Crnu Goru, te da su glavne pretnje po bezbednost organizovani kriminal i ekonomski i socijalni sukobi.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu